Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 239 536 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Mus czekoladowy (chocolate mousse)

sobota, 01 marca 2008 22:49
Skocz do komentarzy
Bardzo syty. Jedliśmy go przez 3 dni, choć naprawdę warto go na jakieś okazje zrobić.

sładniki:

500 g gorzkiej czekolady, 250 g cukru, 1 szklanka wody, 2 jajka, 8 żółtek, 1 łyżka żelatyny, 375 ml smietany 36%, mała paczka biszkoptów, masło do wysmarowania tortownicy

wykonanie:

* Wysmarować masłem tortownicę o średnicy 25 cm. Wyłożyć forme warstwą biszkoptów.

* Rozpuścić połamaną czekoladę na parze, w naczyniu ustawionym nad innym, w którym  gotuje się woda. Po rozpuszczeniu odstawić.

* Wsypać cukier do rondelka i wlać pół szklanki wody. Gotować ok. 10 minut. Syrop jest gotowy, kiedy kropla opuszczona na talerz rozleje sie lekko, ale szybko zastygnie.

* Zmiksować jajka z żółtkami mikserem pracujacym na średnich obrotach. Następnie przełączyć mikser na wysokie obroty i dolewać stopniowo syrop. Po ok. 5 minutach masa troszkę zgęstnieje.

* Włożyć żelatynę do rondelka i wlać resztę wody. Odstawić na minutkę, a następnie podgrzewać na małym ogniu, mieszając, aż żelatyna się rozpuści. Wmieszać delikatnie żelatynę do masy jajecznej.

* Do masy jajecznej
stopniowo dodawać czekoladę i delikatnie mieszać.

*Ubić na sztywno śmietanę. Połączyć delikatnie z masą czekoladową.

*Masę rozłożyć na biszkoptach.

*Wstawić do lodówki na co najmniej 6 godzin.

 


ingredients:
500 g bitter chocolate, 250 g sugar, 1 glas water, 2 eggs, 8 yolkes, 1 tablespoons gelatine, 375 ml cream 36%, mała packet of biscuits, butter to the smearing of baking tin (25/)

making:
* Smear a baking tin with butter. Put in a coat of the biscuits.

* Melt a broken chocolate on the steam: take a bowl and place it on the pot with the boil water. (The water must boil on the low heat). After the melting remove from heat.

* Pour sugar in a small pot and add half of glas of water. Boil about 10 min. A syrup is ready when a drop of syrup on the plate is thick.

* Mix the eggs and yolkes. Next add slowly a warm syrup. After about 7 min a mass will be a little thick.

*Put a gelatine into the small pot
and add the rest of water. Put it away for the moment, next heat it up and mix to the disslveiting of gelatine. Add sotly a gelatine to the mass.

*Add gradually a melted
chocolate to the mass and soflty mix.

* Whip a cream and join it with chocolate mass.

*The mass put in the
biscuits.

*Put it to the fridge on the about 4 hours.
Podziel się
oceń
0
0


Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

środa, 26 kwietnia 2017

Licznik odwiedzin:  1 068 082  

O moim bloogu

Przyjemnie jest popatrzeć, jak ktoś zajada z apetytem :)

Spis treści

Chleb i inne pieczywo

Ciasta, ciastka...

Grzyby

KONTAKT

Mięsko

Pierogi, kluski...

Ryby

Sałatki

Zupy

warzywa


Z Widelcem po Azji
Durszlak.pl

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl