Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 239 536 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Pascha wielkanocna (Passover)

poniedziałek, 10 marca 2008 17:20
Skocz do komentarzy
Bo co to za wielkanoc bez paschy...?

                       

sładniki:
75 dag tłustego lub półtłustego białego sera ( może być też serek śmietankowy o smaku waniliowym "Delfiko" lub innej firmy - wtedy nie trzeba mielić sera), 10 jaj ugotowanych na twardo, kostka masła, 25 dag cukru, cukier waniliowy lub laska wanilii, 10 dag rodzynek, 10 dag orzechów, 10 dag migdałów, 1 paczka skórki pomarańczowej (10 dag)

wykonanie:

*Orzechy i migdały sparzyć wrzątkiem, osączyć na sicie, wystudzić, obrać i drobno pokroić (1).

* Ser zmielić.

* Z jaj wyjąć żółtka, przetrzeć przez sito(2), utrzeć z masłem i cukrem(3).

*
Stopniowo
dodawać zmielony ser, utartą wanilię lub cukier waniliowy (4), orzechy, migdały, rodzynki i skórke pomarańczową (5).

* Formę, do której chcemy włożyć masę, wyłożyć folią spożywczą, wypełnić masą serową i odstawić do lodówki - najlepiej na całą noc.


1
  

2.
 3. 4.

5.  

ingredients:
75 dag white cheese ( cottage cheese)( it can be vanilla cottage cheese "Delfiko" - then you don`t have to mince a cheese), 10 hardboiled eggs, 1 cube of butter (20 dag), 1 glass sugar, 1 vanilla sugar, 10 dag raisins, 10 dag walnuts or hazelnuts, 10 dag almonds, 1 packet of the orange skin (10 dag)

making:

*
The walnuts or hazelnuts and
almonds pour boiling water, strain, peel and cut into small pieces (1).

*
The cheese mince.

* The yolkes take out of eggs, crush (grate) through the strainer(2), mix with butter and sugar (3).

*
The minced cheese and a vanilla sugar add gradually to yolkes (4).

* Add
the cuted walnuts or hazelnuts, the almonds, the raisins and the orange skin. (5).

* Put
a clingfilm ( a plasic wrap)
in a form and put a cheese mass in a form.

*Put the pascha in a fridge on the night.


Podziel się
oceń
0
0


Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

środa, 26 kwietnia 2017

Licznik odwiedzin:  1 068 081  

O moim bloogu

Przyjemnie jest popatrzeć, jak ktoś zajada z apetytem :)

Spis treści

Chleb i inne pieczywo

Ciasta, ciastka...

Grzyby

KONTAKT

Mięsko

Pierogi, kluski...

Ryby

Sałatki

Zupy

warzywa


Z Widelcem po Azji
Durszlak.pl

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl