Bloog Wirtualna Polska
Są 1 239 533 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Rogaliki drożdżowe z dżemem

niedziela, 16 marca 2008 12:06
Skocz do komentarzy
pracochłonne, ale jakie pyyyyszne:-]

sładniki:

1 kg mąki, 15 dag drożdży, 0,5 szklanki mleka, 2 łyżki cukru, 0,5 kostki margaryny, 3 łyżki kwaśnej śmietany (18%), 2 jajka
marmolada lub dżem wieloowocowy (marmolada jest w pieczeniu lepsza)
1 jajko do smarowania
0,75 szklanki cukru pudru na lukier


wykonanie:
*Tłuszcz rozpuścić, ostudzić.

*Do mąki dodać drożdże rozpuszczone w ciepłym mleku i cukrze oraz śmietanę, jajka i roztopioną margarynę. Wyrobić ciasto na gładką kulę.

*Wyrobione ciasto włożyć do dużej miski i zalać zimną wodą tak, żeby ciasto było nią przykryte.
Odstawić na 15-20 minut - na tak długo, aż ciasto zwiększy swoją objętość.

* Następnie wyjąć wyrośnięte ciasto z miski, przełożyć na posypany mąką blat i dalej wyrabiać, aż do powstania gładkiego ciasta.
    Po wyjęciu z miski będzie dosyć rzadkie, ale po 5 minutach wyrabiania zamieni się w normalne ciasto.  Jeśli za bardzo się przykleja podsypujemy maką.

*Wyrobione ciasto dzielimy na grube plastry, rozwałkowujemy i wykrajamy trójkąty (tak jak kawałki pizzy). Na trójkąt nakładamy łyżeczkę marmolady i zwijamy go od najszerszej strony ku najwęższej, tworząc rogalik. Lekko zgniatamy końce.
   Jeśli rozwałkujemy ciasto bardzo cienko, rogaliki będa po upieczeniu twarde. Jeśli rozwałkujemy ciasto trochę grubiej, rogaliki będą pulchne, jak drożdżówki z piekarni.
(Polecam te grubsze
0:-))

*Jajko mocno rozbełtać.
* Kładziemy rogaliki na blaszce troszkę wysmarowanej olejem i pędzelkim smarujemy je rozbełtanym jajkiem. Wkładamy do dobrze rozgrzanego piekarnika.

*Po upieczeniu, gorące rogaliki polewamy lukrem. Nadają się do zjedzenia od zaraz
:-]

Lukier: cukier puder wsypać do kubeczka, zalać odrobiną (ok. 2-3 łyżki) wrzątku i rozetrzeć. Wody nie może być dużo. Im więcej wody, tym lukier jest rzadszy i bardziej spływa z rogalików. Jeśli w czasie pieczenia lukier w kubeczku podeschnie, na chwilkę wstawić na mały gaz i szybciutko pomieszać. Do tego podeschniętego lukru mozna tez dosypać cukru pudru i dolać ździebko wrzątku.

ingredients:
1 kg flour, 15 dag yeast, 0,5 glass milk, 2 tablespoons sugar, 0,5 cube of margarine, 3 tablespoons sour cream (18%), 2 eggs
jam (many-fruit jam)
1 egg to smearing
0,75 glass icing sugar (confectioner`s sugar) on the icing (frosting), 2-3
tablespoons boil water


making:
*
Melt a margarine, cool down.

*The yeast mix with warm milk and sugar. Add it and the melted margarine, cream and eggs to the flour. Make cake (in the shape of ball).

*Put
made cake in the bowl and pour cold water over it. The cake has to be covered.
Put it away on the 15-20 minutes - cake has to get bigger its volume.

*Next: sprinkle a table with flour, take
out a growed cake from the bowl and put it in the table.
Make it on the smooth cake.
   After taking out from bowl a cake is sparse but after 5 minuts it will like a normal cake. If it to much sticks to table - sprinkle with flour.

*Divide a made cake into thick slices, rool out and cut out triangles (like in the pizza). The jam
put on the triangles and wrap in the shape of croissant (from the widest part to the most narrow part). Crumple lightly the ending of croissantes.
   If we roll out the cake very thinly -
croissants will hard. If we roll out the cake more thickly - croissants will spongy like from bakery. (They are better than hard croissantes 0:-))

*1 egg mix.
*Put
croissantes on the baking tin liightly spreaded with oil. Spread croissantes with egg and bake its in the warm oven.

*After baking pour warm
croissantes over icing (frosting).

Icing (froting): put an icing sugar (confectioner`s sugar) into small pot, pour it boil water (not to much because the icing will thin) and crush it about 2-3 minutes.
Podziel się
oceń
0
0


Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

środa, 26 kwietnia 2017

Licznik odwiedzin:  1 068 052  

O moim bloogu

Przyjemnie jest popatrzeć, jak ktoś zajada z apetytem :)

Spis treści

Chleb i inne pieczywo

Ciasta, ciastka...

Grzyby

KONTAKT

Mięsko

Pierogi, kluski...

Ryby

Sałatki

Zupy

warzywa


Z Widelcem po Azji
Durszlak.pl

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl