Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 260 469 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Mufinki czekoladowe (Chocolate chip muffins)

sobota, 29 marca 2008 23:05
Skocz do komentarzy
Na podstawie: http://mojewypieki.blox.pl

     


                            
          metalowa foremka do babeczek             biała papilotka w foremce do babeczek
  papilotka - biała papierowa foremka do muffinek

sładniki:
250 g mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, pół łyżeczki sody, 2 łyżki ciemnego kakao, 175 g cukru, 1 cukier waniliowy, 250 ml mleka, 90 ml oleju, 1 jajko,

wykonanie:
* W jednym naczyniu wymieszać wszystkie suche składniki, w drugim mokre.

* Wlać mokre do suchych i szybko wymieszać, aby składniki się połączyły.

* Formę do mufinek lub foremki babeczek wyłożyć papilotkami, wlać do nich ciasto (ok 1,5 łyżki).

* Delikatnie wcisnąć do każdej mufinki kilka kawałeczków pokrojonej czekolady ( można czarnej i białej) lub specjalne czekoladowe groszki.

*Piec około 20 minut w temp. 200 stopni C.

^ Po upieczeniu mozna posypać je cukrem pudrem lub posmarować gęstym lurem

Lukier: cukier puder wsypać do kubeczka, zalać odrobiną (ok. 2-3 łyżki) wrzątku i rozetrzeć. Wody nie może być dużo. Im więcej wody, tym lukier jest rzadszy i bardziej spływa z rogalików. Jeśli w czasie pieczenia lukier w kubeczku podeschnie, na chwilkę wstawić na mały gaz i szybciutko pomieszać. Do tego podeschniętego lukru mozna tez dosypać cukru pudru i dolać ździebko wrzątku.

Czekoladowy lukier: Do powyżej zrobionego lukru dodajemy tyle kakao, żeby zrobiło się kakaowo:). Jeśli jest za gęste dodajemy ździebko wrzącej wody.

                        

ingredients:
250 g flour, 250 ml milk, 2 teaspoons baking powder, 175 g sugar, 1 egg, 0,5 teaspoon baking soda, 2 tablespoons dark cocoa powder, 1 vanilla sugar,     90 ml oil


making:
* In one bowl mix a flour, baking powder, sugar, baking soda, vanilla sugar and cocoa powder.

* In the second bowl mix an egg, oil and milk.

* Pour "wet" bowl into the "dry" bowl and mix.

* Papilotki put into baking tin to muffins and pour cake (baout 1,5 tablespoon) into forms.

*Softly cram chocolate pieces into the muffins.

*
Bake it in the warm oven. (200 C)

^After baking pour warm muffins over icing (frosting).

Icing (froting): put an
icing sugar (confectioner`s sugar) into small pot, pour it boil water (not to much because the icing will thin) and crush it about 2-3 minutes.
                 
Chocolate icing (froting): add to the icing a dark cocoa ( so much as an icing will be chocolate:))
   
Podziel się
oceń
0
0


Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

środa, 26 lipca 2017

Licznik odwiedzin:  1 122 177  

O moim bloogu

Przyjemnie jest popatrzeć, jak ktoś zajada z apetytem :)

Spis treści

Chleb i inne pieczywo

Ciasta, ciastka...

Grzyby

KONTAKT

Mięsko

Pierogi, kluski...

Ryby

Sałatki

Zupy

warzywa


Z Widelcem po Azji
Durszlak.pl

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl