Bloog Wirtualna Polska
Są 1 094 674 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Naleśniki z serem

środa, 02 kwietnia 2008 20:55
Skocz do komentarzy

Naleśnik... tak szybko sie go robi, a taki skomplikowany opis...;-)

na ok 6 - 8 naleśników      

                     

sładniki:
1 szklanka mąki, 1 i 1/5 szklanki mleka, szczypta soli, 1 jajko, 3- 4 łyżki oleju
kostka śmietankowego twarogu (białego sera), 1 jajko, cukier waniliowy, 4-6 łyżek cukru
kwaśna śmietana, 3-4 łyżki cukru

                     


wykonanie:
* Wbić jajko do miski, dodać sól.

* Dodawać na przemian, za każdym razem dokładnie mieszając, mleko i mąkę. Na koniec wmieszać olej. Jeśli ciasto jest za rzadkie dodać trochę mąki. Jeśli ciasto jest za gęste dodać trochę mleka.

* Odstawić ciasto na 10-15 minut. (Po czym znowu:
Jeśli ciasto jest za gęste dodać trochę mleka. Jeśli ciasto jest za żadkie dodać trochę mąki.)

* Twarożek, jajko, cukier waniliowy i zwykły cukier rozgnieść widelcem. nie mieszac zbyt długo, bo twarożek zrobi się żadki.

* Wlewać ciasto porcjami na rozgrzaną patelnię. Kiedy podpiecze się spód, podważyć szeroką łyżką i przewrócić na drugą stronę. Teraz będzie się smażyc szybciej.
(Ilość ciasta zależy od wielkości patelni. Ciasta musi być na tyle dużo, by rozlało się po całej patelni. Na średnią patelnię biorę niecałą łyżkę wazową zwana wazówką:)). Z powodu dodania do ciasta oleju, można smażyć naleśniki bez tłuszczu. Jeśli przywierają,  przed wlaniem następnej porcji wlać ździebko oleju na patelnię. Można też spróbować dolać trochę oleju do ciasta.

*  Na trochę przestudzony, ale jeszcze ciepły naleśnik nakładać twarożek i zawijać w rulony lub w trójkąty.

* Przed podaniem podsmażyć na oleju. Podawać polane śmietaną wymieszaną z cukrem.

^ Naleśniki można usmażyć i zawinąć z serem nawet na dzień przed zjedzeniem.
^Pyszne z obłożonymi sezonowymi owocami (najlepsze z jagodami i truskawkami
:-])


                         Tylko tyle zostało po naleśnikach...:):-)
                  
                     

Podziel się
oceń
0
0

Więcej na ten temat


Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy
  • dodano: 10 sierpnia 2011 9:19

    Ja natomiast nie dodaję cukru waniliowego do naleśników z serem bo mnie po nich mdli. Wolę tradycyjny cukier i cukier puder.

    autor Ewka

    blog: www.ewa-wachowicz.pl/przepisy-na-nalesniki-1-4.html

  • dodano: 10 sierpnia 2011 9:17

    To ostatnie zdjęcie jest THE BEST ;-) wpatruję się i myślę co ono ma przedstawiać, aż doczytałam się napisu na górze.

    autor Ewka

    blog: www.mazurskiesmaki.bloog.pl

  • dodano: 01 maja 2008 12:54

    My też:):):)

    autor agnes

  • dodano: 30 kwietnia 2008 18:36

    Uwielbiam!!!!!!!

    autor kamila-kamapka

    blog: www.pychaciasta.bloog.pl

Komentuj z OpenID

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

środa, 23 kwietnia 2014

Licznik odwiedzin:  529 783  

O moim bloogu

Przyjemnie jest popatrzeć, jak ktoś zajada z apetytem :)

Spis treści

Chleb i inne pieczywo

Ciasta, ciastka...

Grzyby

KONTAKT

Mięsko

Pierogi, kluski...

Ryby

Sałatki

Zupy

warzywa


Z Widelcem po Azji
Durszlak.pl

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl