Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 270 101 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Vol-au-vent z ciasta francuskiego z kremem

niedziela, 06 kwietnia 2008 18:11
Skocz do komentarzy


     
przepis na 8 małych ciastek

sładniki:
paczka gotowego ciasta francuskiego, 1 jajko, 2 łyżki cukru

wykonanie:

*Rozwinąć ciasto i wykroić szklanką, lampką do wina lub foremką krążki. Od wielkośći kółek zależy ilość ciastek: im większe kółka, tym mniej będzie ciastek. Na jedno ciastko przypada 5 krążków, więc wycinając kółka można od razu określić sobie ilość i kółek i ciastek.

Sposób wykonania 1 ciastka:
* Mamy 5 krążków. W 4 wycinamy środki mniejszą foremką lub kieliszkiem i nakładamy je (pierwszy z wyciętym środkiem kładziemy na krążek bez wyciętego środka) jeden na drugi, smarując rozmąconym jajkiem (ułatwi to sklejenie się krążków).

* W środku ciastek delikatnie umieścić:
-  rożek z papieru do pieczenia wypełniony ziarnami grochu lub fasoli
lub
- kulkę z folii aluminiowej wypełnionej ziarnami grochu lub fasoli
Ma to na celu uniemożliwienie wyrośnięcia ciastka w środku. W ten sposób zrobi się nam miejsce do wypełnienia kremem, dżemem lub bitą śmietaną.

* Posmarować wierzch i boku rozmąconym jajkiem i wstawić do bardzo gorącego piekarnika na ok. 20 minut.

* Zimne ciastka można nadziewać każdą masą.



       

       

     
Podziel się
oceń
3
1


Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

poniedziałek, 23 października 2017

Licznik odwiedzin:  1 233 442  

O moim bloogu

Przyjemnie jest popatrzeć, jak ktoś zajada z apetytem :)

Spis treści

Chleb i inne pieczywo

Ciasta, ciastka...

Grzyby

KONTAKT

Mięsko

Pierogi, kluski...

Ryby

Sałatki

Zupy

warzywa


Z Widelcem po Azji
Durszlak.pl

Więcej w serwisach WP

Pytamy.pl

RTV-AGD