Bloog Wirtualna Polska
Są 1 270 102 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Spaghetti z sosem pomidorowym

czwartek, 10 kwietnia 2008 13:34
Skocz do komentarzy
 na ok. 8 osób                
                        


sładniki:
0,5 kg mielonego mięsa, 3 łyżki oleju, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, puszka pomidorów bez skórki, 1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 2-3 łyżki mąki ,     1 paczka spaghetti

przyprawy: sól, pieprz, 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki, 1 łyżeczka bazylii, oreganu lub tymianku i wszelkie przyprawy, które się preferuje (np. 0,5 łyżeczki czerwonej pasty curry, 1 łyżeczka przyprawy do gyrosa, szczypta chilli itp.),

wykonanie:

* Mięso posmażyć na oleju, dodając stopniowo przyprawy, pokrojoną cebulę, posiekany lub pokrojony czosnek.

* Przełożyć do garnka i zalać puszką pomidorów oraz 2 szklankami wody.

* Dodać koncentrat pomidorowy.

*Gotować pod przykryciem ok. 20 - 30 minut. Od czasu do czasu pomieszać.

*Pod koniec dodać mąkę i zagotować, często mieszając.

W innej wersji zamiast mąki robi się sos beszamelowy ( 2 łyżki mąki posmażyć na 1 łyżce masła, zalać zasmażkę 1 szklanką mleka i 1 szklanką gorącego bulionu, zagotować ) i tym zagęszcza się sos.

* Ugotować makaron (nie przelewać zimną wodą). Podawać z sosem.


  

  
ingredients:
0,5 kg pork mince (ground beef), 3 tablespoons oil, 1 onion, 2 cloves of garlic, 1 can of tomatoes without peel, 1-2 teaspoons tomato puree, 2-3 tablespoons flour, 1 packet of spaghetti,

spices: salt, pepper, 1 teaspoon sweet red paprika, 1 teaspoon basil, oregano or thyme, and all kind of spices what do you like (0,5 teaspoon red curry, 1 teaspoon spice to gyros, chilli etc.)

making:
*Meat fry on the oil, add spices, cuted onion and
crushed or cuted garlic.

*Put it into the pot and pour it over tomatoes and 2-3 cups water.

*Add tomato puree.

* Cover and boil about 20 - 30 minuts. Mix
sometimes
.

*At the end add a flour and boil. Mix.

In the different version you can add instead of flour bechamel sauce ( 2 tablespoons flour fry on the 1 tablespoon butter, add 1 cup milk and 1 cup boil stock cubes, boil) whitch you can thicken tomato sauce.

*Boil the spaghetti (don,t rinse with cold water). Serve with tomato sauce.

Podziel się
oceń
0
0

Więcej na ten temat


Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

poniedziałek, 23 października 2017

Licznik odwiedzin:  1 233 457  

O moim bloogu

Przyjemnie jest popatrzeć, jak ktoś zajada z apetytem :)

Spis treści

Chleb i inne pieczywo

Ciasta, ciastka...

Grzyby

KONTAKT

Mięsko

Pierogi, kluski...

Ryby

Sałatki

Zupy

warzywa


Z Widelcem po Azji
Durszlak.pl

Więcej w serwisach WP

Pytamy.pl

RTV-AGD