Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 270 099 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Szaszłyki z kurczaka/indyka (Chicken/turkey shishes)

niedziela, 13 kwietnia 2008 11:17
Skocz do komentarzy

4 - 6 porcji

sładniki:
1 duża pierś z kurczaka/indyka, 1 duża czerwona papryka, 12 małych pieczarek lub 6 dużych, 1 cebula, patyczki lub rożenka do szaszłyków 

marynata: 200 ml (niecała szklanka) oleju (jakiegokolwiek), 200 ml (niecała szklanka) sosu sojowego, sok z jednej cytryny,

wykonanie:
* Pierś pokroić na kilka pasków, a paski na mniejsze kawałki.

* Paprykę umyć, przekroić na pół, usunąć pestki i pokroić na mniejsze cząstki.

*Pieczarki umyć, większe przekroić na pół.

*Cebulę obrać, przekroić na pół, a połówki na ćwiartki.

* Na rożenki lub patyczki do szaszłyków nabić na przemian kurczaka, paprykę, pieczarki i cebulę. Położyć na półmisku.

* Zmieszać składniki marynaty i oblać nią dokładnie szaszłyki. Przykryć je i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę, a najlepiej na całą noc.

* Wyjąć szaszłyki z naczynia i piec na grillu lub smażyć na zwykłej patelni tak długo, aż mięso będzie podpieczone.

^ Można podać ułożone na ryżu.


ingredients:
1 big chicken/turkey breast, 1 red pepper, 12 small or 6 big button mushrooms, 1 onion, sticks to shishes,

marinade: 1 cup oil, 1 cup soya sauce, juice from 1 lemon

making:
*Cut the breast  into the strips, and
cut strips into the smaller parts.

*Wash the pepper, cut in half, get the pips out and cut pepper into
the smaller parts.

*
Wash the button mushrooms, the big cut in half.

* Skin the onion, cut it into quarters.

*Push the pieces of chicken/turkey, pepper, botton mushrooms and onion onto the sticks. Put it in the plate.

* Mix the ingredients of marinade. Pour marinade over the shishes. Cover it and put it in the fridge on the 1 our (the best - on the all night).

* Take the shishes out the plate and barbecue/grill or fry on the pan so long as the meat will be good.

^ You can serve on the rice.

Podziel się
oceń
0
0


Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

poniedziałek, 23 października 2017

Licznik odwiedzin:  1 233 429  

O moim bloogu

Przyjemnie jest popatrzeć, jak ktoś zajada z apetytem :)

Spis treści

Chleb i inne pieczywo

Ciasta, ciastka...

Grzyby

KONTAKT

Mięsko

Pierogi, kluski...

Ryby

Sałatki

Zupy

warzywa


Z Widelcem po Azji
Durszlak.pl

Więcej w serwisach WP

Pytamy.pl

Pytamy.pl