Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 267 951 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Muffinki kawowe

sobota, 19 kwietnia 2008 16:05
Skocz do komentarzy
przepis pochodzi ze strony: http://polskakazachstan.blox.pl

sładniki:
suche:
260 g mąki (2 szklanki), 2 i pół łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki kawy rozpuszczalnej, ¾ szklanki cukru, 1 cukier waniliowy, pół łyżeczki soli, 1 łyżeczka cynamonu

mokre: 250 ml (1 szklanka) mleka, 120 g masła, 1 jajko,

inne:1 tabliczka czekolady (jakiejkolwiek) lub 1 szklanka czekoladowych groszków

            


wykonanie:
* Masło roztopić i schłodzić.

* W jednym naczyniu wymieszać wszystkie suche składniki, w drugim mokre.

* Wlać mokre do suchych i szybko wymieszać, aby składniki się połączyły.

*Dodać pokrojoną czekoladę lub czekoladowe groszki.

* Formę do mufinek lub foremki do babeczek wyłożyć papilotkami, wysmarować olejem, wlać do nich ciasto (ok 1,5 łyżki). Ciasto można również wlewać bezpośrednio do formy od muffinek bez papilotek.


*Piec około 20-30 minut w temp. 180 -200 stopni C.

^ Po upieczeniu można posypać je cukrem pudrem, posmarować gęstym lurem lub jakąkolwiek polewą. Bardzo smaczne są z polewą kawową i kawałkami orzechów włoskich.

polewa kawowa: 1 tabliczka białej czekolady, 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej, 60 ml słodkiej śmietany.

* Śmietanę podgrzać (ale nie zagotować). Zdjąć z palnika, dodać kawę i połamaną czekoladę. Tak długo mieszać, aż kawa i czekolada się rozpuszczą.
* Schłodzić i posmarować muffinki.

^Orzechy można trochę podprażyć i wrzucić do polewy.


       
    

ingredients:
dry:
2 cups flour,2 and half teaspoons baking powder, 2 tablespoons instant coffee, 1 vanilla sugar, 1 cup sugar, half of teaspoon salt, 1 teaspoon cinnamon

wet:
1 cup milk, 1 egg, 120 g butter,

another: 1 bar of chocolate or 1 cup chocolate peases

making:
*Melt a butter, cool down.

* In one bowl mix the flour, baking powder, sugar, vanilla sugar, salt, cinnamon and instant coffee.

* In the second bowl mix the egg, butter and milk.

* Pour "wet" bowl into the "dry" bowl and mix.

*Add the cuted chocolate or the
chocolate peases.

* Papilotki put into baking tin to muffins (smear oil) and pour cake (about 1,5 tablespoon) into forms.

*
Bake it in the warm oven. (20 - 30 minuts in 180 - 200 C)

^After baking pour warm muffins over the icing (frosting) or the icing sugar or coffee topping.

Icing (froting): put an
icing sugar (confectioner`s sugar) into small pot, pour it boil water (not to much because the icing will thin) and crush it about 2-3 minutes.
                 
Chocolate icing (froting): add to the icing a dark cocoa ( so much as an icing will be chocolate:))

Coffee topping: 1 bar of white chocolate, 1 teaspoon instant coffee, 60 ml sweet cream (30%)

* Warm the cream up. (Don`t boil.) Remove it from the burner, add the coffee and cuted chocolate. You must so long mix as the coffee and chocolate will dissolve.

*Cool it down and smear muffins.

^You can add the walnuts to the coffee topping.
Podziel się
oceń
0
0


Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

niedziela, 24 września 2017

Licznik odwiedzin:  1 213 780  

O moim bloogu

Przyjemnie jest popatrzeć, jak ktoś zajada z apetytem :)

Spis treści

Chleb i inne pieczywo

Ciasta, ciastka...

Grzyby

KONTAKT

Mięsko

Pierogi, kluski...

Ryby

Sałatki

Zupy

warzywa


Z Widelcem po Azji
Durszlak.pl

Więcej w serwisach WP

Pytamy.pl

RTV-AGD