Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 239 536 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Pysznotka

wtorek, 22 kwietnia 2008 12:58
Skocz do komentarzy

sładniki na ciasto:
40 dag mąki (3 szklanki), 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 10 dag cukru (pół szklanki) do ciasta i 10 dag cukru do białek, 20 dag margaryny lub masła, 4 jajka, 2-3 łyżki kwaśnej śmietany, 1/2 - 1 szklanka orzechów włoskich, dżem z czarnej porzeczki

sładniki na krem:
5 żółtek, 1 kostka masła, 2 łyżki budyniu, 1 szklanka mleka, 3/4 szklanki cukru

składniki na polewę: 3 łyżki wody, 6 łyżek cukru, 2 łyżki kakao, 0,25 kostki masła


wykonanie:
ciasto:
* Do mąki wkroić margarynę, dodać cukier, śmietanę, proszek do pieczenia i 4 żółtka. Zarobić ciasto i podzielić na dwie części.

* Ubić pianę z białek. Ubijać dalej dodając cukier.

* Pierwszy placek rozwałkować, przenieść do blachy, posmarować dżemem i wyłożyć na niego pół ubitej piany z białek. Posypać połową orzechów. Piec 20 min w rozgrzanym piekarniku.

* Drugi
placek rozwałkować, przenieść do blachy, posmarować dżemem i wyłożyć na niego pozostałą połowę ubitej piany z białek. Posypać resztą orzechów. Piec 20 min w rozgrzanym piekarniku.

krem:
*Żółtka utrzeć z cukrem, dodać budyń i zagotować z mlekiem. Wystudzić. Utrzeć masło i delikatnie, stopniowo dodawać wystudzoną masę.

ciasto:
* Krem rozłożyć cały na pierwszym placku. (Tak, na tej upieczonej pianie).

* Drugi placek nałożyć na ciasto z kremem obracając orzechami i piana na dół.

* Ciasto polać czekoladową ( lub jakąkolwiek pasującą) polewą.

polewa:
* Wszystkie składniki włożyć do garnuszka. Pogrzewać, cały czas mieszając. Nie dopuścić do zagotowania, bo może się zwarzyć (wtedy tłuszcz oddzieli się od reszty i będzie na wierzchu).
Jeśli jednak się zwarzy, zdjąć z ognia, dodać po prostu 2-3 łyżki cukru i szybko wymieszać.

W pewnym momencie polewa zacznie gęstnieć i jest to znak, że jest już gotowa.
Podziel się
oceń
0
0


Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

środa, 26 kwietnia 2017

Licznik odwiedzin:  1 068 085  

O moim bloogu

Przyjemnie jest popatrzeć, jak ktoś zajada z apetytem :)

Spis treści

Chleb i inne pieczywo

Ciasta, ciastka...

Grzyby

KONTAKT

Mięsko

Pierogi, kluski...

Ryby

Sałatki

Zupy

warzywa


Z Widelcem po Azji
Durszlak.pl

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl