Bloog Wirtualna Polska
Są 1 239 153 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Jabłecznik

sobota, 04 grudnia 2010 16:00
Skocz do komentarzy

 Kolejny przepis na jabłecznik, w końcu sezon na szarlotki w pełni. Słodka, jabłuszkowa, cynamonowa, po prostu smaczna, a na gorąco... palce lizać:)

Przepis podpatrzony, choc dostosowany do naszych apetytów, w bulionie z przepisami.


składniki:


4 i pół szklanki mąki, 3/4 szklanki cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 165 g masła, 1 jajko, 1 żółtko, 120 g kwaśnej śmietany (18%)

2,5 kg jabłek, cynamon i cukier do smaku, 4 łyżki bułki tartej

cukier puder i sok z cytryny na lukier

 

wykonanie:


Z maki, cukru, jajka, żółtka, proszku do pieczenia, masła i śmietany zagnieść ciasto w kształcie kuli. Podzielić na 3 części, każdą z nich zawinąć w folię lub w foliowy woreczek i włożyć na pół godziny do lodówki.


Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce z grubymi otowrami, wymieszać z cynamonem (u mnie =  w dużej ilości, bo bardzo lubimy smak cynamonu), cukrem i bułka tartą.


Prostokątna blaszkę posmarować tłuszczem i lekko obsypać bułka tartą. Wyjąć kule ciasta z lodówki. Rozwałkować i układać w blaszce wartswami: najpierw ciasto, potem połowa jabłek, ciasto, druga częśc jabłek, ostatnia wartswa ciasta. Piec 50- 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

Kiedy ciasto wystygnie, posmarowac lukrem zrobionym z dużej ilości cukru pudru i malutkiej ilości soku z cytryny.



 

Podziel się
oceń
4
0



Więcej na ten temat


Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

niedziela, 23 kwietnia 2017

Licznik odwiedzin:  1 066 718  

O moim bloogu

Przyjemnie jest popatrzeć, jak ktoś zajada z apetytem :)

Spis treści

Chleb i inne pieczywo

Ciasta, ciastka...

Grzyby

KONTAKT

Mięsko

Pierogi, kluski...

Ryby

Sałatki

Zupy

warzywa


Z Widelcem po Azji
Durszlak.pl

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl