Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 253 705 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Sernik (na Wigilię)

niedziela, 26 grudnia 2010 12:41
Skocz do komentarzy

 Jest tak pyszny (kremowy, śmietankowy i serowy w jednym), że będzie od tego roku moim stałym wigilijnym bądź wielkanocnym sernikiem. Chyba, że znajdę przepis na jeszcze lepsze ciasto, co naprawdę nie będzie takie łatwe:-]    

źródło: Moje wypieki

 

 

Składniki:

1,3 kg tłustego lub półtłustego twarogu, 2 i 1/4 szkl cukru, 10 jajek, 250 masła, 6 łyżek kaszy manny, 1 budyń śmietankowy, 1 szklanka śmietany kremówki (30 lub 36 %), 1 cukier waniliowy (ok. 16 g) lub 2 łyżeczki ekstraktu wanilii lub ziraenka z 2 lasek wannilii + 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, 100 g rodzynek,

 

wykonanie:

Dużą, prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia bądź folią aluminiową, wysmarowac olejem i lekko obsypać bułka tartą.


Masło, jajka i twaróg wyjąć z lodówki na pół godziny przed przystąpieniem do wykonania ciasta. W dużej misce utrzeć masło na krem, następnie dodać porcjami przeciśnięty przez praskę do ziemniaków twaróg (można zmielić go dwukrotnie w maszynce do mięsa) i utrzeć z masłem. 


Przygotować dwie miski: do jednej (większej) wbić białka, w drugiej umieścić żółtka. Do żółtek wsypać cukier i zmiksowac je z nim do białości. Ukręcone żółtka przełożyć do serowo-maślanej masy i krótko zmiksować. Następnie dodać kaszę mannę, budyń, ekstrakt z wanilii (lub cukier waniliowy lub ekstarkt waniliowy i ziarenka z wanilii) - i ponownie zmiksować.

 

Piekarnik rozgrzać do 170 stopni C.

 

Śmietanę kremówkę wyjąć z lodówki, ubić na sztywno i wyłożyć na serową masę. Do białek wsypać szczypte soli, ubić je na sztwyną pianę i także wyłożyć na serową masę. Wsypać rodzynki. Wszystko delikatnie wymieszać i przełożyć do blaszki. Delikatnie wygładzić powierzchnię i włożyć do rozgrzanego piekarnika. Piec ok. 60-70 minut. 

 

Następnie (WAŻNE) wyłączyć piekarnik, odczekać z 10 minut i uchylić lekko drzwiczki od piekarnika (można to zrobić za pomocą włożenia drewnianej łyżki między drzwiczki a ściankę piekarnika). W ten sposób sernik studzi się powoli i nie dostaje natychmiast powiewu zimnego powietrza, dzięki czemu możemy:) mieć szansę na to, że nie opadnie bądź zrobi to w minimalnym stopniu.

 

Po wystudzeniu przełożyć sernik do lodówki na 12-24 godziny. Podawać pokorojony w kostkę.

 

 

W sekrecie powiem, że nie mogliśmy sie opanować i zjedliśmy cały pasek sernika na gorąco. Rewelacja:))))

 


 

Podziel się
oceń
0
0



Więcej na ten temat


Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

piątek, 23 czerwca 2017

Licznik odwiedzin:  1 107 290  

O moim bloogu

Przyjemnie jest popatrzeć, jak ktoś zajada z apetytem :)

Spis treści

Chleb i inne pieczywo

Ciasta, ciastka...

Grzyby

KONTAKT

Mięsko

Pierogi, kluski...

Ryby

Sałatki

Zupy

warzywa


Z Widelcem po Azji
Durszlak.pl

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl