Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 267 951 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Scones lub White soda bread

sobota, 01 stycznia 2011 13:19
Skocz do komentarzy

 

  Nie samym chlebem człowiek na świecie żyje. We Francji do porannej kawy chrupie się croissanty, we Włoszech wystarczy kawałek focacci umoczonej w oliwie lub kromka ciabatty obłożona pomidorem, w Indiach do warzyw i mięsa podaje się placki zwane roti, a w innych azjatyckich krajach chlebek naan. Jest także parotta, podpłomyk, czy pita, więc czemu nie scones - tradycyjne irlandzkie i brytyjskie pieczywo, wyglądające jak bułki. Przepis pochodzi ze strony Rachel Allen, prowadzącej świetny program kulinarny, pokazywane także rok - dwa lata temu w polskiej telewizji na tvn style. 

 


  

   Przepisów na scones jest w internecie sporo. Według tradycyjnej receptury były przygotowywane na sodzie, jednak nie wszystkim odpowiada specyficzny posmak, jaki daje pieczywu oczyszczona soda, stąd częste zastępowanie jej w całości lub w jakiejś części proszkiem do pieczenia.

 

   Co jest takiego w scones, że warto je polecić? Przede wszystkim szybkość wykonania, niewielka ilość składników i bardzo dobry smak podobny do sklepowych kajzerek bądź razowych bułek, jeśli robimy je z pełnoziarnistej mąki. Od zwykłych domowych drożdżowych bułeczek różni je czas przygotowywania: pomija się tu okres wyrastania i drżenie o odpowiednią temeparturę w kuchni.

 

   Na co można uważać przy pieczeniu scones według poniższego przepisu? Na posmak, jaki daje soda. Nie każdemu przypadnie on do gustu, zwłaszcza w gorących bułkach intensywnie wydzielających specyficzny zapach. Zrobiliśmy o wiele lepiej, kiedy odczekaliśmy, aż bułeczki wystygną. Dalej miały chrupiacą skórkę, ale nie raczyły nasz zmysł węchu chemiczną wonią sody. I co najważniejsze, co powatrza się przy przepisach na chleb: nie należy kroić scones, kiedy są gorące - w miejscy zetnknięcia ze stalą noża tworzy się lekki zakalec, co jest typowe dla zbyt wczesnego dobierania sie do jakiegokolwiek wypieku;)

 

 


 

 

składniki:

450 g mąki (zwykłej pszennej), 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1 łyżeczka soli, 350 - 370 ml maślanki

 

Zacząć od rozgrzania piekarnika, bo dłużej się będzie nagrzewał, niż trwa przygotowanie ciasta:). A więc:

Piekarnik rozgrzać do 230 stopni C.

 

Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, sól, sodę i lekko przemieszać. Wlać maślankę i delikatnie palcami łączyć wszystkie składniki, bez nadmiernego zagniatania. Kiedy mamy już w miarę jednolitą masę, z grudkami i pęcherzykami powietrza, przekładamy na stolnicę lub blat podsypany mąką, krótką chwilkę wyrabiamy ciasto (dosłownie 2-3 razy) i lekko za pomocą dłoni lub wałka formujemy gruby, okrągły niekoniecznie doskonale kształtny placek o grubości ok. 2 -3 cm. Dzielimy go nożem umaczanym w mące na 6-8 trójkatnych części (jak pizzę), które układamy na blaszce (mozna wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia) i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Piec scones ok. 20 minut.

 

Po upieczeniu poczekać, aż wystygną.

 

Warto spróbować:) 


Podziel się
oceń
1
0



Więcej na ten temat


Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

niedziela, 24 września 2017

Licznik odwiedzin:  1 213 754  

O moim bloogu

Przyjemnie jest popatrzeć, jak ktoś zajada z apetytem :)

Spis treści

Chleb i inne pieczywo

Ciasta, ciastka...

Grzyby

KONTAKT

Mięsko

Pierogi, kluski...

Ryby

Sałatki

Zupy

warzywa


Z Widelcem po Azji
Durszlak.pl

Więcej w serwisach WP

Pytamy.pl

RTV-AGD