Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 260 469 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Popękane czekoladowe ciastka

czwartek, 06 stycznia 2011 13:57
Skocz do komentarzy

 Co tu dużo mówić, jeśli jest dobry przepis i się go trzymamy (no chyba, że znamy sposoby jego udoskonalenia i jesteśmy pewni swojej wiedzy), pownnio nam się udać uzyskać oczekiwany efekt. Tak, jak w tym przypadku. Odpowiednie proporcje, wypróbowany sposób wykonania i proszę

 

 

   ciastka gotowe. Mocno czekoladowe, kruche na zewnątrz, miękkie w środku, pieknie wyglądają. Czy czegoś więcej trzeba do kawy, ulubionej herbaty i szczęścia?:) Masę wyrobiłam wieczorem, a rano upiekłam ciasteczka.

źródło: Moje Co Nieco

 

 składniki na ok. 30 sztuk:

200 g czekolady (może być deserowa, u mnie przez przypadek: deserowa i gorzka), 110 masła, 2/3 szklanki cukru (osoby nie lubiące mocno słodkich ciastek mogą zmniejszyc ilość cukru), 3 duże jajka, 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli, 1 i 2/3 szklanki mąki, ok. 1 szklanki cukru pudru do obtoczenia

 

  Czekoladę rozpuścić z masłem rozpuścić na parze. (Robię to tak: masło kroję na kawałki, czekoladę łamię na kostki i umieszczam razem z masłem w misce, którą stawiam na garnku z wrzącą wodą. Miska nie dotyka wody, jest tak dopasowana, by tylko osiadała na garnku, ale w niego nie wchodziła. Gaz zgaszam, gdyż za wysoka temperatura może doprowadzić do zwarzenia sie masy. Cierpliwie cały czas mieszam, aż do rozpuszczenia się składników. Po czym zdejmuję miskę z garnka) Jajka rozbić w osobnej misce i ubić z cukrem orazekstraktem waniliowym na puszystą masę (ok. 5 minut miskerem na najwyższych obrotach), wmieszać stopniowo masę czekoladową (miskować na mniejszych obrotach, dokładnie rozprowadzając czekoladę). Dodać proszek do pieczenia, sól, przesiać mąkę, dobrze wymieszać  mikserem na mniejszych obrotach i schłodzić w lodówce conajmniej 3 godziny lub przez noc.

Cukier puder wsypać do miseczki (jest lepsza od talerzyka, bo cukier nie wysypuje sie na zewnątrz i wygodnie obtacza się kulki). Ciasto nabierać łyżeczką i formować w dłoniach małe kuleczki wielkości włoskiego orzecha, obtaczać je dokładnie w cukrze pudrze i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ( w razie braku papieru do pieczenia może być aluminiowa folia).

 

 

Piec okolo 10 - 13 minut w 165 stopniach. Podczas pieczenia ciasteczka lekko się splaszcza i pekają. I o to chodzi:) 

Po przestudzeniu przechowywać, jeśli nie zje sie ich po kilku godzinach, w zamkniętym naczyniu, puszce lub reklamówce, bo twardnieją.

 

 

Bardzo dobre:)

 


 

 

Podziel się
oceń
3
0



Więcej na ten temat


Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

środa, 26 lipca 2017

Licznik odwiedzin:  1 122 184  

O moim bloogu

Przyjemnie jest popatrzeć, jak ktoś zajada z apetytem :)

Spis treści

Chleb i inne pieczywo

Ciasta, ciastka...

Grzyby

KONTAKT

Mięsko

Pierogi, kluski...

Ryby

Sałatki

Zupy

warzywa


Z Widelcem po Azji
Durszlak.pl

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl