Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 239 151 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Makaron z kremowym sosem z wędzonego boczku i zielonego groszku

sobota, 12 marca 2011 23:00
Skocz do komentarzy

Makaron muszelki z kremowym sosem z wędzonego boczku i zielonego groszku
- bardzo dobry sos, niekoniecznie z taką ilością zielonego groszku.

inspiracja: J. Oliver pt. "Każdy może gotować"


składniki:
7 - 10 cieniutkich plasterków wędzonego boczku lub szynki typu westfalskiej,
pęczek natki pietruszki
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
3-4 łyżki oleju
kawałek masła
2 czubate łyżki kwaśnej śmietany
ok. 200 g makaronu muszelki
ok. 200 g mrożonego lub świeżego zielonego groszku
pół cytryny

   Makaron ugotować. Przecedzić na durszlaku, zostawiając troszkę wody z gotowania muszelek. Na dużą, głęboką patelnię wlać olej, wrzucić masło i położyć boczek (lub szynkę westfalską)pokrojony w cienkie paseczki, doprawić pieprzem. Podsmażyć go, aż zrobi się chrupki, dodać groszek, chwilkę potrzymać na gazie, pomieszać, dodać śmietanę i posiekaną natkę (u J. Oliviera mięta). Chwilkę poddusić, dodać makaron, doprawić solą i pieprzem, podlać 2-3 łyżkami wody, w której gotowały się muszelki, wcisnąć sok z połówki cytryny, jeszcze chwilkę poddusić, wyłożyć na talerze, posypać natką. 


W oryginalnym przepisie na koniec dodaje się 150 g parmezanu i czeka, by połączył się z resztą. U nas niekoniecznie;)



Podziel się
oceń
3
30



Więcej na ten temat


Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

niedziela, 23 kwietnia 2017

Licznik odwiedzin:  1 066 679  

O moim bloogu

Przyjemnie jest popatrzeć, jak ktoś zajada z apetytem :)

Spis treści

Chleb i inne pieczywo

Ciasta, ciastka...

Grzyby

KONTAKT

Mięsko

Pierogi, kluski...

Ryby

Sałatki

Zupy

warzywa


Z Widelcem po Azji
Durszlak.pl

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl