Bloog Wirtualna Polska
Są 1 239 533 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Sos bolognese

sobota, 14 maja 2011 14:27
Skocz do komentarzy

 

 Bardzo dobry sos pomidorowo - mięsny o zapachu wędzonego boczku i smaku podduszonych warzyw w pomidorowym zawiesistym sosie. Przepis inspirowany jedną z książek J. Olivera.

 

 

składniki:

500 - 600 g mielonego mięsa, 2 puszki pomidorów (1 ma ok. 400 g), 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 2 plasterki wędzonego boczku, 2 średnie cebule, 2 ząbki czosnku, 2 średnie marchewki, 2 łodygi selera naciowego, oliwa lub olej do smażenia, 2 czubate łyżeczki suszonego oregano, 100 g twradego sera jak parmezan (znalałam w Biedronce 200 g twardego, długo dojrzewającego sera o delikatnym smaku), mały pęczek świeżej bazylii lub natki pietruszki, sól, czarny zmielony pieprz

 

Boczek pokroić w drobną kostkę, przełożyć do dużej, wysokiej patelni lub garnka z grubym dnem, wlać troszkę oleju i wysmażyć wraz z suszonym oregano. Kiedy boczek się smaży pokroić seler, marchewkę i cebulę w drobną kostkę, dodać do boczku i smażyć mieszając, aż cebula się zeszkli, a warzywa trochę zmiękną - ok. 7-10 minut. Następnie włożyć mięso i wszystko razem wymieszać, a potem podsmażać co chwilę mieszając, aż mięso straci wygląd surowego. Wtedy wlać puszki pomidorów, 1 szklankę wody i koncentrat pomidorowy, doprowadzić do wrzenia, doprawić solą i pieprzem i pod przykryciem gotować ok. 50-60 minut na małym gazie, co jakiś czas mieszając.

 

Kiedy sos jest gotowy, ugotować makaron.


Przed podaniem: zetrzeć pół porcji sera do bardzo gorącego sosu, dodać posiekaną bazylię i w razie czego sól i pieprz. Makaron odcedzić, włożyć z powrotem do garnka, wlać pół porcji sosu, przełożyć na talerze, polać resztą sosu, zetrzeć resztę sera.


Nie mając bazylii, posypałam po prostu sos z makaronem grubo pokrojoną natką pietruszki.

 

 

Bardzo smaczne:)

 


Podziel się
oceń
2
30



Więcej na ten temat


Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

środa, 26 kwietnia 2017

Licznik odwiedzin:  1 068 030  

O moim bloogu

Przyjemnie jest popatrzeć, jak ktoś zajada z apetytem :)

Spis treści

Chleb i inne pieczywo

Ciasta, ciastka...

Grzyby

KONTAKT

Mięsko

Pierogi, kluski...

Ryby

Sałatki

Zupy

warzywa


Z Widelcem po Azji
Durszlak.pl

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl