Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 253 705 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Migdałowa tarta z truskawkami

wtorek, 05 lipca 2011 22:31
Skocz do komentarzy

Tarta pochodzi z książki o deserach, wydanej przez rewelacyjną szkołę kulinarną Le Cordon Bleu i można robić ją z brzoskwiniami, gruszkami, śliwkami i rabarbarem, a w moim wydaniu okazało się, że również z truskawkami. :)

 

 

Czym się charakteryzuje? Bardzo dobrym kruchym spodem (bardzo dobrym) i migdałowym ciastowym wypełnieniem z kawałkami owoców. Można ją zjeść na ciepło i na zimno. Łatwa do zrobienia z prostymi składnikami bez skomplikowanych czynności.

 

 

składniki:
kruche ciasto na spód: 125 miękkiego ( to znaczy wyjętego wcześniej z lodówki) masła, 3 łyżki zwykłego cukru, 1 jajko, 200 g (półtorej szklanki) mąki pszennej,

ciasto migdałowe: 100 g miękkiego masła, 100 g (pół szklanki) zwykłego cukru, 2 jajka, 100 g zmielonych migdałów (kupiłam te w skórkach i zmieliłam w elektrycznej maszynce do kawy), 1 łyżka mąki pszennej, 2 łyżki startej skórki cytrynowej (jeśli ktoś lubi)

2 łyżki malinowego dżemu lub malinowej konfitury, 400 g truskawek, 2 łyżki płatków migdałowych (pokroiłam po prostu migdały w skórce na plastry - starałam się jak najcieniej:)


Zacząć od przygotowania kruchego ciasta:
Jajko wbić do miseczki i rozbełtać. Masło włożyć do miski, wsypać cukier i utrzeć przez chwilę (prawdopodobnie się zwarzy - ale nie należy się tym przejmować, dodanie jajka przywróci mu odpowiednią konsystencję), po czym stopniowo, cały czas ucierając, dodać rozbełtane jajko, dużą szczyptę soli i przesianą mąkę. Rękami zagnieść ciasto, przenieść na blat i jeszcze chwilkę zagniatać. Włożyć do dużej reklamówki, spłaszczyć na gruby plaster i włożyć do lodówki na 30 minut.

Kiedy kruche ciasto się chłodzi, przygotować truskawki (odszypułkować i umyć), płatki migdałowe, jeśli trzeba je zrobić samemu oraz masę migdałową:
Masło włożyć do miski, wsypać cukier (i wrzucić skórkę z cytryny, jeśli się ją daje) i utrzeć wszystko przez 2-3 minuty (prawdopodobnie masło się zwarzy, ale w ogóle nie zwracamy na to uwagi). Następnie wbić kolejno po jednym jajku, za każdym razem ucierając masę na największych obrotach. Na koniec wmieszać mąkę i zmielone migdały.

Po 30 minutach chłodzenia wyjąć kruche ciasto z lodówki, rozwałkować w reklamówce lub między dwoma kawałkami folii spożywczej na cienki placek i wyłożyć nim formę do tarty - wykorzysta się do tego całe ciasto. Widelcem nakłuć je w kilku miejscach, posmarować malinowym dżemem lub malinową konfiturą, wyłożyć na to masę migdałową, w którą delikatnie powciskać owoce w mniej więcej równych odstępach. Wierzch ciasta posypać pociętymi migdałami lub gotowymi płatkami migdałowymi i wstawić je do lodówki na 30 minut.

Po tym czasie włożyć ciasto do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, piec 10 minut (da to szansę ciastu kruchemu), po czym zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec kolejne 30-35 minut: wierzch ciasta powinien zbrązowieć.

Jak wykończyć ciasto? Najlepiej je zjeść;), ale książka podaje jeszcze taką propozycję:
w małym garnuszku rozgrzać 2 łyżki brzoskwiniowego dżemu z 3 łyżkami wody, kiedy masa zacznie się gotować, zdjąć ją z ognia i posmarować nią ciasto.
W innej wersji posypać je cukrem pudrem.
A może posypać cukrem pudrem na powierzchnię posmarowaną dżemem? Może ktoś przetłumaczy to na większego pewniaka niż ja;):
"Allow the jam to cool, then sift a light dusting of icing sugar across the top".

 

 

Polecam:)

Podziel się
oceń
3
30



Więcej na ten temat


Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

piątek, 23 czerwca 2017

Licznik odwiedzin:  1 107 334  

O moim bloogu

Przyjemnie jest popatrzeć, jak ktoś zajada z apetytem :)

Spis treści

Chleb i inne pieczywo

Ciasta, ciastka...

Grzyby

KONTAKT

Mięsko

Pierogi, kluski...

Ryby

Sałatki

Zupy

warzywa


Z Widelcem po Azji
Durszlak.pl

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl