Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 253 705 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Red Velvet Cake

środa, 24 sierpnia 2011 19:30
Skocz do komentarzy

 

Poniżej amerykańskie ciasto charakteryzujące się czerwonym kolorem pochodzącym od barwnika spożywczego. Ciasto nazywa się Red Velvet Cake i specjalnie dla niego obejrzałam "Stalowe magnolie", bo według wikipedii ma w tym filmie swój epizod.

 

Skąd pomysł? Chciałam zrobić przyjemność amerykańskiej znajomej i jej przyjaciółce zwiedzającej Polskę. I chyba zrobiłam:) bo sfotografowały ciasto na pamiątkę;).

   Przepis klasyczny, wybrany spośród dziesiątek umieszczonych na blogach i stronach, z klasycznym kremem serkowo - śmietankowym. Ciasto wilgotniejsze i cięższe niż biszkopt, choć w strukturze do niego podobne.

 

 

 

  A tu źródło: http://www.joyofbaking.com/RedVelvetCake.html

  Pani ładnie pokazuje na filmiku wszystkie etapy pracy przy cieście. Jedną rzeczą, jaką zmieniłam po pierwszej próbie, to zmniejszenie ilości kakao do 1 płaskiej łyżki, bo inaczej ciasto robi się buro - brązowe zamiast czerwone.

 

składniki:

ciasto: 2 szklanki mąki tortowej, 1/2  łyżeczki soli, 1 płaska łyżka kakao, 120 g miękkiego masła, 1 szklanka cukru, 2 duże jajka, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, 1 szklanka maślanki, 2-3 łyżki czerwonego barwnika spożywczego, 1 łyżeczka octu, 1 łyżeczka sody oczyszczonej,

 

krem: 227 g serka śmietankowego bardzo drobno zmielonego (takiego jak do sernika), 227 serka Mascarpone, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, pół szklanki cukru pudru, 3/4 szklanki bardzo zimnej słodkiej śmietany 36 %

 

Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C. Masłem wysmarować tortownicę o średnicy 23 cm.

W małej misce wymieszać ze sobą mąkę, kakao i sól. W dużej misce utrzeć masło z cukrem (powstaną ziarniste grudki) i dodać po jednym jajku, po każdym dobrze ucierając maślaną masę. Następnie wmieszać ekstrakt waniliowy.

W innej miseczce wymieszać dokładnie maślankę z barwnikiem i powoli na przemian z mąką dodawać do maślanego kremu.

 

Na koniec w kolejnej małej miseczce bądź w szklance wymieszać ocet z sodą i bardzo spieniony wlać do ciasta. Dokładnie wymieszać je łyżką. Od razu przełożyć do dwóch tortownic, dzieląc ciasto na dwie równe części. Wsunąć do rozgrzanego piekarnika i piec 25 - 30 minut.

 

Jeśli nie ma się dwóch tortownic: Podzielić ciasto na dwie części, tylko do jednej dolać ocet wymieszany z sodą, następnie przelać tę partię ciasta do tortownicy i upiec tak, jak powyżej. Po upieczeniu odczekać chwilkę, wyjąć z formy, dodać do drugiej części ciasta ocet z sodą, przełożyć do formy i upiec tak samo jak pierwszą część.

 

Po wystygnięciu ciasta, skroić lekko górę - dzięki czemu wyrówna się placek i otrzyma się sporo czerwonych wiórek do dekoracji. I zrobić krem: w misce rozmiksować obydwa rodzaje serków, dodać stopniowo cukier puder a na koniec wlewać po trochu ciągle miksując bardzo zimną słodką śmietankę, która nada kremowi objętości i puszystości.

Czewone blaty przełożyć kremem, udekorować nim i okruszkami czerwonego ciasta. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny, można na całą noc.

 


 

 

Podziel się
oceń
2
30



Więcej na ten temat


Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

piątek, 23 czerwca 2017

Licznik odwiedzin:  1 107 353  

O moim bloogu

Przyjemnie jest popatrzeć, jak ktoś zajada z apetytem :)

Spis treści

Chleb i inne pieczywo

Ciasta, ciastka...

Grzyby

KONTAKT

Mięsko

Pierogi, kluski...

Ryby

Sałatki

Zupy

warzywa


Z Widelcem po Azji
Durszlak.pl

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl