Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 267 951 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Truskawkowy mascarpone

wtorek, 06 maja 2008 21:28
Skocz do komentarzy
Latwy sposób sporządzenia efektownego deseru. Nawet najedzonym gosciom "poleci ślinka" na widok pięknie zestawionych ze sobą kolorów: soczystej czerwieni truskawek, niewinnej bieli serka przepychającego się przez plastry owoców, złotego brązu herbatników przechodzącego w ciemny posmak gorzkiej czekolady...serce

                   


sładniki I:
1 opakowanie serka mascarpone (biały serek o specyficznym smaku) (250 g),
1  łyżka cukru pudru (lub 2 w zależności od potrzeby słodkości;)), 100 - 120 ml (trochę mniej niż pół szklanki) słodkiej śmietany (30%), 60 g herbatników (najlepiej niemieckiej firmy na L
:-)), 40 g masła,

kilka truskawek, cukier

sładniki na polewę: 100 g gorzkiej czekolady (1 tabliczka), 50 ml słodkiej śmietany (30%) 


wykonanie:
* Herbatniki mocno pokruszyć (powinny wygladać jak kruszonka) i zmieszać z masłem (łatwo się to robi za pomocą miksera) .

* Truskawki umyć, wyszypułkować i pokroić na plastry jednakowej wielkości. Z jednej truskawki takich plastrów będzie z 4-5, pozostałe częsci truskawek pokroić w kostkę, przełożyć do rondelka i zasypać sporą ilością cukru.

* Foremki na babeczki wyłożyć folią spożywczą. Na dno foremki położyć 1 większy plaster truskawki, resztę plastrów oprzeć na ściankach.

* Serek przełożyć do miski i delikatnie rozmiksować, a następnie wymieszać z cukrem pudrem.

* Mocno schłodzoną śmietanę ubić na sztywno i dodać stopniowo do serka delikatnie mieszając.

*Masę powkładać do wyłożonych truskawkami foremek. Górę przykryć herbatnikową kruszonką. delikatnie przycisnąć.

* Wstawić na kilka godzin do lodówki.

*Pozostałe truskawki pogotować tak, aby nadmiar wody wyparował, a sok stanie sie gęsty. Schłodzić zrobiony w ten sposób truskawkowy dżemik.

*Polewa czekoladowa: śmietankę mocno podgrzać, ale nie gotować, i rozpuścić w niej czekoladę. Jeśli polewa jest za gęsta można dodać śmietanki.

* Na talerzyku zrobić kleks polewy czekoladowej, położyć na niej wyjętą z foremki masę serkową z truskawkami, przybrać truskawkowym dżemikiem. Udekorować czekoladowymi "pociągnięciami'.


                   
Podziel się
oceń
0
0


Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

niedziela, 24 września 2017

Licznik odwiedzin:  1 213 792  

O moim bloogu

Przyjemnie jest popatrzeć, jak ktoś zajada z apetytem :)

Spis treści

Chleb i inne pieczywo

Ciasta, ciastka...

Grzyby

KONTAKT

Mięsko

Pierogi, kluski...

Ryby

Sałatki

Zupy

warzywa


Z Widelcem po Azji
Durszlak.pl

Więcej w serwisach WP

Pytamy.pl

RTV-AGD