Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 270 099 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Wywar

czwartek, 22 maja 2008 19:08
Skocz do komentarzy

Podstawa wszelkich zup, bez znaczenia na jakim mięsie. Jesli jest to wieprzowinka (żeberka, kości od schabu itp.) gotuje się je po prostu dłużej. Tak ugotowanego wywaru nie zastapi żadna kostka bulionowa, nawet najlepszej firmy...:-)

sładniki:

mięso: sam drób lub drób pomieszany z wieprzowiną lub wołowina pomieszana z drobiem,
warzywa:1 por, 1 cebula, 1 plaster selera, 2-3 marchewki, 1 pietruszka, nawet kawałek kapusty
            w sezonie: liście selera, natka pietruszki, liście maggi
przyprawy:
kilka ziaren pieprzu czarnego lub kolorowego, kila ziaren ziela angielskiego, sól, czasem listek laurowy

wykonanie:


* Mięso opłukać, włożyć do garnka, zalać zimną wodą i gotować na średnim ogniu.

* W czasie tego pierwszego etapu gotowania woda zrobi się mętna, a po 10 -15 minutach pojawi się piana (tzw. szum), którą należy zebrać wazówką z dziurkami:) (odszumować).
Po kilku "odszumowaniach" dodać łyżkę soli. Woda się wzburzy, ale dzięki temu piana się mocniej zbierze, oczywiście pozbywamy się jej.

* Kiedy w wywarze przestanie pojawia się piana zmniejszamy płomień, dodajemy przyprawy i cebulę oraz por. Mięso musi się gotować a nie moczyć.
Po około 30 minutach wyjmujemy cebulę i por.

* W międzyczasie dodajemy pokrojone wzdłuż warzywa, liście selera, maggi i ze dwie gałązki natki pietruszki. Liście selera, maggi i pietruszki wyjmujemy po ok 30 min.

* Gotować na małym ogniu aż do miękkości mięsa. W czasie gotowania dodać sól do smaku.

^ Na takim wywarze można ugotować wszystkie zupy, nawet biały barszcz z torebki:)
^ Marchewki mozna pokroić w kostkę. Mamy wtedy pewność, że razem z innymi składnikami zasili nasz organizm.
:-]

Podziel się
oceń
0
2

Więcej na ten temat


Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

poniedziałek, 23 października 2017

Licznik odwiedzin:  1 233 440  

O moim bloogu

Przyjemnie jest popatrzeć, jak ktoś zajada z apetytem :)

Spis treści

Chleb i inne pieczywo

Ciasta, ciastka...

Grzyby

KONTAKT

Mięsko

Pierogi, kluski...

Ryby

Sałatki

Zupy

warzywa


Z Widelcem po Azji
Durszlak.pl

Więcej w serwisach WP

Pytamy.pl

RTV-AGD