Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 111 757 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Sałata z sosem winegret

niedziela, 25 maja 2008 11:23
Skocz do komentarzy

Świetny dodatek do pieczonego mięsa, smażonej ryby czy tłustego sosu. W klasycznym sosie winegret składnikami są: musztarda Dijon, biały ocet winny i oliwa z oliwek. Poniższy przepis opieram jednak na doświadczeniu znajomej mieszkającej przez ponad 20 lat we Francji, upraszczającej składniki w miarę zawartości szafek i lodówki.:-)

       

sładniki:
2 łyżeczki musztardy (jakiejkolwiek, im bardziej udziwniona, tym bardziej udziwniony smak będzie miał sos), 2 łyżki wody, 1 łyżka octu (może być i winny:), wtedy możemy dodac go trochę więcej), 3/4 szklanki oleju (lub oliwy z oliwek),
2 ząbki czosnku, sól i pieprz do smaku           

najprostszy zestaw warzyw: krucha sałata (może być pomieszana: masłowa, lodowa, rzymska), 4 pomidory, duża porcja oliwek (1 torebka lub 1 mały słoiczek)

wykonanie:


* Do miski, w której będzie podawana sałata, wlać olej, wodę, ocet i dołożyć musztardę, sól, pieprz oraz wycisnąć czosnek.

* Mieszać łyżką w jedną stronę, starając się ucierać składniki (jak na kogel-mogiel) do uzyskania gęstej, gładkiej konsystencji.
- jesli sos jest za ostry dodać oleju
- jest sos jest za mało ostry dodać trochę octu
- jesli sos jest za mało czosnkowy wcisnąć jeszcze jeden ząbek

^sos w tym momencie musi być ostrzejszy, ponieważ woda z sałaty, oliwek i pomidorów troszke go rozrobi

* Do miski włożyć podartą w rękach sałatę (nie kroimy nożem), lekko odsączone oliwki i pokrojone w ćwiartki pomidory. Mieszamy dopiero tuż przed podaniem. Warto polać jeszcze jedną porcją sosu na wierzchu.

^ Do takiej sałatki można dorzucić: pokrojoną w krążki czerwoną cebulę, ćwiartki ugotowanego na twardo jajka, pokrojony w kostkę ser feta, cząstki tuńczyka w sosie własnym itp.
^ do tego czosnkowe grzanki, lampka białego lub czerwonego półwytrawnego wina... i ....dobry film:)


      

       



      

      

Podziel się
oceń
1
1

Więcej na ten temat


Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy
  • dodano: 21 stycznia 2010 12:01

    I świetnie:)) I o to chodzi:)

    autor agnes1311

    blog: ten:)

  • dodano: 10 stycznia 2010 18:57

    Salatka wyszla super! uproscilam skladniki do maximum: oliwa, gruboziarnista musztarda, ocet-'malt vinegar' (taki brazowy) i odrobina soli. Wszystko pomieszane i wyrzucone na pomidora, ogorka i zielone oliwki. Przeboj!!!

    autor katarzyna-koczwara

    blog: lejdi-of-the-house.bloog.pl

  • dodano: 08 stycznia 2010 11:02

    U mnie bardzo lubią taką sałatkę do pieczonego mięska :)

    autor agnes1311

    blog: ten:)

  • dodano: 08 stycznia 2010 10:52

    o,o,o,o - szukalam czegos na dzisiaj do obiadu!!!
    pozdrowienia

    autor katarzyna-koczwara

    blog: lejdi-of-the-house.bloog.pl

  • dodano: 08 sierpnia 2009 1:14

    tiaaa... ciekawe kto konkretnie: kasia, monika, norbert czy stefek....;)

    autor agnes1311

  • dodano: 05 sierpnia 2009 13:22

    u mnie to taki standard :)
    pozdrawiam ;)

    autor Kasia

    blog: blog.fory.pl/szkolenie24

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

środa, 3 września 2014

Licznik odwiedzin:  617 928  

O moim bloogu

Przyjemnie jest popatrzeć, jak ktoś zajada z apetytem :)

Spis treści

Chleb i inne pieczywo

Ciasta, ciastka...

Grzyby

KONTAKT

Mięsko

Pierogi, kluski...

Ryby

Sałatki

Zupy

warzywa


Z Widelcem po Azji
Durszlak.pl

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl