Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 267 951 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Lane kluski

niedziela, 27 lipca 2008 18:17
Skocz do komentarzy
Lane kluski czy kluseczki (mniejsza o zdrobnienie;)) zastąpią makaron w każdej zupie: od mlecznej poprzez rosół i pomidorową do owocowej. Pod ręką trzeba mieć jedynie jajko, mąkę i szczyptę soli. Moja mama robiła je nam w niedzielne lub w sobotnie poranki, ucierała widelcem (dzisiaj robi się to mikserem) i lała wprost na gotujące się mleko. Przyznam się, że wyjadałam te największe, zostawiając mleko, którego wtedy nie cierpiałam pirat.

   

Składniki:
na 1 jajko 1,5 łyżki mąki, szczypta soli

Wykonanie:
* Jajko wbić do małego garnka, dodać makę i sól.

* Zmiksować.

* Delikatnie lać na gotującą się osoloną wodę, mleko lub zupę (chociaż nie polecam bezpośrednio gotowac w zupie, ponieważ może ona zmętnieć) i mieszać.Wystarczy je zagotować. Dłuższe gotowanie spowoduje rozgotowanie się mniejszych kluseczek.

^ Aby wychodziły niby paseczki, trzeba lać cieniutkim ciurkiem, zataczając garnkiem z ciastem koło nad gotującą sie wodą.
^ aby wychodziły niby kulki, wystarczy łyżką oddzielać małe porcje ciasta w czasie lania na gotująca sie wodę.
^niektórzy dodaja do ciasta troszkę pieprzu.



Podziel się
oceń
1
0

Więcej na ten temat


Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

niedziela, 24 września 2017

Licznik odwiedzin:  1 213 793  

O moim bloogu

Przyjemnie jest popatrzeć, jak ktoś zajada z apetytem :)

Spis treści

Chleb i inne pieczywo

Ciasta, ciastka...

Grzyby

KONTAKT

Mięsko

Pierogi, kluski...

Ryby

Sałatki

Zupy

warzywa


Z Widelcem po Azji
Durszlak.pl

Więcej w serwisach WP

Pytamy.pl

RTV-AGD