Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 267 951 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Pączki I

środa, 24 września 2008 14:15
Skocz do komentarzy

Gdy nadchodzi jesień i pogoda zamyka nas w domu, najfajniejszym miejscem jest kuchnia. I nie ma nic lepszego po wejściu do domu niż zapach świeżo upieczonego ciasta lub usmażonych pączków(*-*). Przepis zaczerpnięty z dodatku do jednej z ogólnopolskich gazet, poświęconego amerykańskiej kuchni, więc w owej gazetce znane nam pączki znajdują się pod nazwą "doughnuts".  Czy faktycznie tak smakują amerykańskie wypieki? Nie wiem, jeszcze nie próbowałam...:)

 

składniki:
4 łyżeczki suszonych drożdży lub 5 dag drożdży świeżych, 1/4 szklanki ciepłej wody, 1 szklanka ciepłego mleka, 3 łyżki cukru, 10 dag stopionego masła, 4,25 szklanki mąki, 3 jajka
olej do głębokiego smażenia (ok. 1 litra), 1 szklanka cukru pudru, 4 łyżeczki cynamonu

wykonanie:
* Utrzeć w dużej miesce drożdże, wodę, mleko i łyżeczkę cukru. Odstawić w ciepłe miejsce.

* Po 10 minutach dodać masło, przesianą mąkę, jajka i resztę cukru. Wymieszać i lekko zagnieść. ciasto będzie dosyć rzadkie, ale nie przejmować się tym, w razie nadmiernego przyklejenia sie do ciasta pomóc sobie posypaniem rak mąką.:) Przykryć ściereczką i odstawić na 45 minut w ciepłe miejsce.

*Gdy ciasto podwoi swą objętość, zagnieść je, przełożyć na blat posypany dużą ilością mąki (można je w końcu wtedy uformować) i rozwałkować do grubości 1 cm.

* Wyciąć kółka szklanką, w środku każdego zrobić dziurkę kieliszkiem ( a jak nie mamy kieliszka:-/, znaleźć coś, czym można wyciąć małe kółeczka).

* Ciastka ułożyć na blaszkach (wychodzi na trzech) wyściełanych pergaminem (mozna delikatnie podsypać mąki), przykryć ściereczką i odsatwić na 30 minut do wyrośnięcia.

*Smażyć w głębokim oleju, osączyć na papierowym ręczniku lub jednorazowych chusteczkach.

* Obtoczyć w cukrze pudrze wymieszanym z cynamonem. Jeśli po jakimś czasie pączki wchłoną cukier posypać je nim jeszzce raz.

^ Mleko i wodę możemy troszkę podgrzać.
^ To jest drożdżowe ciasto, a więc nie wolno otwierać okien i robić przeciągów (serio), nie mówiąc o kłótniach w czasie robienia ciasta.;-)
^ Świetnie smakują z dżemem. Na świeżo, po ostygnięciu mają chrupiącą skórkę i niesamowity smak... Na drugi dzień nie mają już chrupiącej skórki, ale smak i miękkość jest taka sama:).

ciekawe kto zje ich więcej;)

http://pl.youtube.com/watch?v=6x_6sQM2Mcw

 

Tak robia je Amerykanie, którzy oczywiście bazują na kupionym w sklepie cieście.

http://pl.youtube.com/watch?v=9FZ8XwMWmYM
http://pl.youtube.com/watch?v=3PCJQDG3MMc&feature=related
http://pl.youtube.com/watch?v=DV7f3waugsw&feature=related

A tu pokazuja w reklamowym filmie jakiejś firmy, w jaki spsoób nadziewa sie pączki;)
http://pl.youtube.com/watch?v=gzqXruzinUk&feature=related

a tu filmik pt. "Jeden dzień z zycia pączka";)
http://pl.youtube.com/watch?v=JipQ1CecAqw&feature=related

Podziel się
oceń
0
0

Więcej na ten temat


Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

niedziela, 24 września 2017

Licznik odwiedzin:  1 213 769  

O moim bloogu

Przyjemnie jest popatrzeć, jak ktoś zajada z apetytem :)

Spis treści

Chleb i inne pieczywo

Ciasta, ciastka...

Grzyby

KONTAKT

Mięsko

Pierogi, kluski...

Ryby

Sałatki

Zupy

warzywa


Z Widelcem po Azji
Durszlak.pl

Więcej w serwisach WP

Pytamy.pl

RTV-AGD