Bloog Wirtualna Polska
Są 1 239 153 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Malinowe muffinki

niedziela, 05 października 2008 12:01
Skocz do komentarzy

Maliny na działce powoli się kończą. Chłód jesiennego dnia spowalnia dojrzewanie tych, które jeszcze się pojawiają na gałązkach. Dzięki najukochańszemu dziadkowi mojego syna:-] mamy w tym roku tyle tych owoców, że możemy pozwolić sobie na odrobinę szaleństwa: w słoiczkach ściskają się konfitury i drży lekko ścięty żelującym cukrem przecier, a na stole po niedzielnym obiedzie królują dziś malinowe muffinki.
(dostosowany do realiów dzisiejszego dnia przepis cudawianków:))


 

Składniki:
*
suche składniki: 2 szklanki mąki, 1 szklanka brązowego cukru, łyżeczka proszku do pieczenia, pół łyżeczki sody oczyszczonej

* mokre składniki: pół szklanki oleju, 3/4 szklanki mleka, 2 jajka

*dodatkowo: 3/4 szklanki malin (mogą być całkiem świeże, a mogą być również trzydniowe, podsypane cukrem, stojące w lodówce - wtedy trzeba je po prostu odsączyć na sitku i delikatniej mieszać z ciastem)

Wykonanie:
* Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.

*Wsypać wszystkie suche składniki do jednej miski.


* W drugiej misce wybełtać wszystkie mokre składniki i wlać je do suchych składników.

*  Delikatnie je wymieszać, ale bez zbytniego starania się:). Wsypać maliny i znowu bardzo delikatnie przemieszać.

* Foremkę do mufinek wysmarować ździebko olejem i do każdego dołeczka włożyć czubatą łyżkę ciasta.

* Piec w rozgrzanym piekarniku 20 - 25 minut.

* Po upieczeniu wyjąć z foremki, posypać cukrem pudrem lub posmarować lukrem.

^ Różowy lukier można zrobić na bazie malinowego soku (tego, który został nam po tych trzydniowych malinach:-)) lub przez dodanie kropli czerwonego barwnika spożywczego. 

Lukier: cukier puder wsypać do kubeczka, zalać odrobiną (ok. 2-3 łyżki) gorącego soku i rozetrzeć. Soku nie może być dużo. Im więcej soku, tym lukier jest rzadszy i bardziej spływa z muffinek. Jeśli  lukier w kubeczku podeschnie, na chwilkę wstawić na mały gaz i szybciutko pomieszać. Do tego podeschniętego lukru mozna też dosypać cukru pudru i dolać ździebko gorącego soku.

 

Podziel się
oceń
0
0


Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

niedziela, 23 kwietnia 2017

Licznik odwiedzin:  1 066 690  

O moim bloogu

Przyjemnie jest popatrzeć, jak ktoś zajada z apetytem :)

Spis treści

Chleb i inne pieczywo

Ciasta, ciastka...

Grzyby

KONTAKT

Mięsko

Pierogi, kluski...

Ryby

Sałatki

Zupy

warzywa


Z Widelcem po Azji
Durszlak.pl

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl