Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 253 705 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Sałatka krewetkowa na zimno

sobota, 25 października 2008 13:20
Skocz do komentarzy
Na jutro zaplanowałam takie obiadowe menu: na początek właśnie ta sałatka, ale na talerzu ułożę obok niej po 3 sajgonki, potem zupa-krem z papryki z lanymi kluseczkami dla gości lub back rollsami, na drugie danie schab pieczony w maśle z ziemniaczkami i sałatą w sosie winegret, a na deser ciasto karmelowo-śmietanowo- budyniowo-herbatnikowe.0:-). Mam nadzieję, że goście będą samkowo zadowoleni. Niech jedzą, póki ogólnoświatowy kryzys nie zagląda jeszcze tak bardzo do mojego portfela, żebym została zmuszona do zaprzestania kulinarnej przygody...
Przepis, ździebko przeze mnie zmodyfikowany, pochodzi ze świetnej kolekcji niezwykłych książek kucharskich, wydawanych przez "Rzeczypospolitą".  sałatka ma niesamowicie orzeżwiający smak i będzie odpowiadała tym, którzy chcą uważać na kalorie.


składniki:
150 g cienkiego makaronu ryżowego vermicelli ( na opakowaniu jest napisana ta nazwa a makaron ryżowy to poprostu te cieniutkie, białe nitki), 1 ząbek czosnku, 2 łyżki sosu rybnego (można go kupić w każdym markecie), 1 łyzka soku z limonki, 2 łyżeczki oleju arachidowego lub sezamowego (też niesamowicie pachnie orzechami), 1/4 szklanki orzeszków arachidowych, prażonych, niesolonych, 2 młode cebulki lub cebulki dymki, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub kolendry, połówka świeżej czerwonej papryczki chili, bez nasion, 400 gram ugotowanych dużych krewetek (oby były większe od koktajlowych; w sklepach są w woreczkach już ugotowane, trzeba je tylko rozmrozić)

wykonanie:
* Orzeszki grubo posiekać.

*Umieścić makaron w dużej misce, zalać wrzątkiem i odstawić, aż zmięknie, następnie odcedzić (lepiej na sitku; chyba, że masz durszlak z malutkimi dziurkami). Na desce pokrój nitki makaronu na mniejsze odcinki.

* W dużej misce wymieszać: zmiażdżony czosnek, sos rybny, sok z limonki o olej.

* Następnie dodać: makaron, orzeszki, pokrojoną cieniutko cebulkę, natke pietruszki, pokrojoną w malutkie kawałeczki papryczkę, i krewetki. wszystko razem wymieszać.

^ W książce jest napisane, aby "tę tradycyjną sałatkę tajską przyrządzać tuż przed podaniem"

 
Podziel się
oceń
0
0


Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

piątek, 23 czerwca 2017

Licznik odwiedzin:  1 107 317  

O moim bloogu

Przyjemnie jest popatrzeć, jak ktoś zajada z apetytem :)

Spis treści

Chleb i inne pieczywo

Ciasta, ciastka...

Grzyby

KONTAKT

Mięsko

Pierogi, kluski...

Ryby

Sałatki

Zupy

warzywa


Z Widelcem po Azji
Durszlak.pl

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl