Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 267 951 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Sajgonki po tajsku

sobota, 25 października 2008 13:52
Skocz do komentarzy
   Skoro mam już książkę o tajskiej kuchni, to nie może mi ona służyć tylko do oglądania pięknych zdjęć, powodujących  napływ śliny w okolicach jamy ustnej:-D. Pewnego słonecznego jeszcze dnia postanowiłam przypomnieć sobie smak sajgonek - pewnego rodzaju naleśników z mąki ryżowej - jedzonych kilkanaście już lat temu w Łodzi na bazarze przy ulicy Piotrkowskiej. Ich wykonanie nie jest wcale sprawą łatwą: poczynając od zawijania farszu w cieniutki, przezroczysty, namoczony, mający zdolność do szybkiego rwania się ryżowy papier, a kończąc na smażeniu owych tajskich naleśniczków, które z powodu nadmiaru farszu mogą łatwo pęknąć i wymagają ciągłego obracania, by równomiernie podpiekły się na piękny brązowy kolor a nie wyglądały na spalone.
    Nauczona niemiłym doświadczeniem (nakładałam za dużo farszu, myśląc, że im go więcej, tym lepiej, skutkiem czego część sajgonek popękała w czasie smażenia), podpowiadam, iż należy trzymać się podanych wskazówek i proporcji.
Czasami należy dostosować się do przepisu, choć o tym kiedy jest to "czasami" dowiadujemy się dopiero w czasie wykonania dania... Ponoć ćwiczenie czyni mistrza;)


składniki:
20 g makaronu ryżowego vermicelli
( na opakowaniu jest napisana ta nazwa a makaron ryżowy to poprostu te cieniutkie, białe nitki), 2 łyżeczki oleju arachidowego lub sezamowego, 10 dag mielonej wieprzowiny, 1 ząbek czosnku, 1 świeża mała czerwona papryczka chili, 1 młoda cebulka, 1 mała marchewka, 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki lub kolendry, 1 łyżeczka sosu rybnego, 50 g krewetek, ugotowanych i posiekanych, 1 łyżeczka mąki kukurydzianej, 2 łyżeczki wody, 12 płatów papieru ryżowego

wykonanie:
* Makaron zalać wrzątkiem w misce, odczekać, aż zmieknie, odlać wodę i pokroić go na kawałki.

* Rozgrzać olej w woku lub na patelni, usmażyć mięso, zmiażdżony czosnek i drobno posiekaną papryczkę. Gdy mięso zmieni kolor, dodać drobno pokrojoną cebulkę, startą marchew, natkę pietruszki, sos rybny i krewetki, smażyć przez chwilę do zmiękczenia warzyw, cały czas mieszając. Przełożyć wszystko do miski z makaronem, wymieszać, ostudzić.

* Wymieszać makę kukurydzianą z wodą w małej misce.

* Nałożyć płaską łyżkę nadzienia na ciasto,
posmarować krawędzie ciasta mieszanką mąki i wody i zwinąć według sposobu pokazanego na opakowaniu ryżowego papieru.

* Tuż przed podaniem potrawy rozgrzać olej w woku lub na dużej patelni (lub w rondlu - samemu trzeba znaleźć najlepszy dla siebie sposób smażenia sajgonek). Smażyć w głębokim tłuszczu niedużymi porcjami (pęcznieją) aż do zarumieniena ich powierzchni. Po usmażeniu przełożyć najpierw na talerz obłożony papierowym ręcznikiem lub chusteczkami.

^Można zrobić bez dodawania krewetek.
Podziel się
oceń
0
0


Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

niedziela, 24 września 2017

Licznik odwiedzin:  1 213 789  

O moim bloogu

Przyjemnie jest popatrzeć, jak ktoś zajada z apetytem :)

Spis treści

Chleb i inne pieczywo

Ciasta, ciastka...

Grzyby

KONTAKT

Mięsko

Pierogi, kluski...

Ryby

Sałatki

Zupy

warzywa


Z Widelcem po Azji
Durszlak.pl

Więcej w serwisach WP

Pytamy.pl

RTV-AGD