Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 260 469 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Paella

piątek, 30 stycznia 2009 17:48
Skocz do komentarzy
Może same zdjęcia nie wystarczą, więc dokładam przepis:)... Przynajmniej i mi posłuży za jakiś czas, bo nie będę potem pamietać, jak to robiłam;) Z pewnością są prostsze sposoby wykonania paelli, ale z moją zdolnością do komplikowania sobie życia  w każdej jego dziedzinie - nawet najprostsze przepisy staję się w moim wykonaniu pracochłonne:-) , nie wspominając o narobionym przy tym bałaganie...:)))


   


sładniki:
 1 i 1/4 szkl długoziarnistego ryżu lub ryżu na rizotto, 0,5 litra bulionu drobiowego lub wywaru przygotowanego z 2 płaskich łyżek przyprawy typu vegeta i 0,5 litra gorącej wody, 6 nitek szafranu, 1 pierś z kurczaka, 12 dużych surowych i obranych krewetek, 2 paczki mrożonej mieszanki koktajlowej owoców morza, 1 pokrojona w drobną kostkę czerwona papryka, 3/4 szkl mrożonego zielonego groszku, pół puszki kukurydzy, 2 drobno posiekane ząbki czosnku, 1 drobno pokrojona cebula, 2 łyżki oliwy z oliwek lub zwykłego oleju, sól, pieprz, przyprawa żółta curry w proszku, przyprawa do gyrosa,   

wykonanie:
* Rozmrozić  owoce morza, mieszankę koktajlowa dobrze odsączyć.

*Mięso pokroić na małe kawałki, włożyć do miseczki, oprószyć solą, pieprzem, dużą ilością curry i dużą szczyptą przyprawy do gyrosa (można dodać sproszkowaną czerwoną słodką paprykę itp.)
.


*Przygotować bulion i warzywa.

* W dużym rondlu rozgrzać olej, usmażyć na nim kawałki kurczaka, wyjąć i usmażyć surowe krewetki. Wszystko przełożyć do miseczki i zakryć folią aluminiową.

* Na pozostałym w rondlu tłuszczu (można dodać z 1 łyżkę oleju) zeszklić cebulkę, dodać rozgnieciony lub posiekany czosnek, wsypać ryż i podsmażać z 7 minut, dodać szafran. Następnie dodając stopniowo po pół szklanki bulionu gotować ryż do miękkości - często mieszając. W trakcie gotowania ryżu (po ok. 10 min.) dodać pokrojoną drobno paprykę i groszek, a pod koniec, kiedy czujemy, że ziarenka ryżu stają się miękkie (ale nie rozgotowane) dodajemy kukurydzę, kurczaka, krewetki i mieszankę koktajlową (dobrze odsączoną, bo zbyt duża ilość wody "rozciapcia" nam ryż).

* Wszystko dokładnie i delikatnie mieszamy i równo rozdzielamy na talerze;-)

       

 
 
Podziel się
oceń
0
0

Więcej na ten temat


Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

środa, 26 lipca 2017

Licznik odwiedzin:  1 122 144  

O moim bloogu

Przyjemnie jest popatrzeć, jak ktoś zajada z apetytem :)

Spis treści

Chleb i inne pieczywo

Ciasta, ciastka...

Grzyby

KONTAKT

Mięsko

Pierogi, kluski...

Ryby

Sałatki

Zupy

warzywa


Z Widelcem po Azji
Durszlak.pl

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl