Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 253 705 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Pomarańczowe ciasteczka

sobota, 31 stycznia 2009 16:07
Skocz do komentarzy

   I następny przepis kojarzący się raczej z sennie upalnym popłudniem hiszpańskiej sjesty;-)...  Pochodzi on z jednej ze świetnych książek, kupionych kiedyś w empiku (teraz ich tam nie widzę:-/) - ogólna ich nazwa to "Le Cordon Blue", będąca jednocześnie nazwą sieci szkół kucharskich. Świetna rzecz... Gdyby tak otworzyli taką wakacyjną szkołę w Polsce albo chociaż tematyczne kursy...no, ale cena też pewnie uniemożliwiałaby do nich dostęp, więc zostaje wertowanie stron z przepisami]:-|.

   Za oknem szarość zimowego jeszcze dnia ponagliła mnie do upieczenia ciasteczek, by móc zrobić jeszcze zdjęcia w dziennym świetle. Są smaczne, delikatne i bardzo kruche. Powoli zaczynam rozumieć tajemnice kruchych ciasteczek...
  
    W tle chrupania Pearl Jam - Black naście razy.... http://pl.youtube.com/watch?v=i0Xv6oYbcmg&feature=related

 

Zrobiłam ciasteczka ponownie - i jak zwykle ostatnio w momencie kolejnego pieczenia wychodzi ostatnio inaczej niż za pierwszym... może dlatego, że wczesniej piekarnik był mocno rozgrzany od ptysiów... Te z przodu piekarnika rozlały sie ździebko za mocno na blaszce i podpiekły sobie brzegi. może to też wina zmniejszenia przeze mnie ilości proszku do pieczenia, hmmyy... ale i tak będe do nich wracać, bo sa PRZEPYSZNE, zwłaszcza umaczane w gorzkiej czekoladzie.:-D


sładniki:

 100 g miękkiego masła, 2 i 1/2 łyżki cukru pudru, drobno tarta skórka z 1/2 pomarańczy, 125 g mąki, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

dodatkowo: 100 g dobrej ciemnej posiekanej czekolady

wykonanie:
*Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni C. Blaczę do pieczenia wysmarować olejem, stopionym masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia.

* W misce utrzeć mikserem masło, dodając stopniowo cukier, proszek do pieczenia i skórkę pomarańczową.

* Dodać stopniowo mąkę (mieszałam mikserem, bardzo dobrze się połączyła z masłem) i kilkoma ruchami zagnieść ciasto.

* Z ciasta uformować kulki wielkości orzecha włoskiego (ok. 16 sztuk), ułożyć je na blaszce i spłaszczyć mokrym widelcem.

* Piec 7-8 minut na górnej pólce, aż zrumienią się na złoto. Ostudzić i podjadać(*-*)

^Ciasteczka w czasie wyjmowania są miękkie i nie należy sie przejmować, że może nieupieczone.
^ Dodatkowo można rozpuścic czekoladę na parze i maczać w niej ciasteczka do połowy, po czym ułożyć na folii aluminiowej i wstawić do lodówki, by czekolada stwardniała.
- zamiast rozpuszczonej w ten sposób czeklady mozna użyć polewy, pomady itp.

   
w przerwie między jednym ciasteeczkiem a drugim:): http://pl.youtube.com/watch?v=TIOuNwnyxZU&feature=related

    
i znowuż miła ciasteczkowo-muzycznie chwila:http://pl.youtube.com/watch?v=55iKcw6sbPU
 
 
                                                                                                                     smacznego:))))
   

Podziel się
oceń
0
0


Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

piątek, 23 czerwca 2017

Licznik odwiedzin:  1 107 316  

O moim bloogu

Przyjemnie jest popatrzeć, jak ktoś zajada z apetytem :)

Spis treści

Chleb i inne pieczywo

Ciasta, ciastka...

Grzyby

KONTAKT

Mięsko

Pierogi, kluski...

Ryby

Sałatki

Zupy

warzywa


Z Widelcem po Azji
Durszlak.pl

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl