Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 239 151 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Kruche kokosowe ciasteczka

poniedziałek, 02 marca 2009 9:12
Skocz do komentarzy
Następna wersja rewelacyjnie kruchych ciasteczek, tym razem o kokosowym posmaku. Zapach w czasie pieczenia jest tak intensywny, że wywabi z domowych kątów najbardziej zajętego domownika, oderwie od komputera nawet zatwardziałego Tibijczyka i fana "fifowego" footballu.;-)

    

sładniki:
 100 g miękkiego masła, 4 łyżki cukru, pół szklanki wiórek kokosowych, 120 g mąki (niecała szklanka, troszke więcej niż 3/4 szklanki), 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia


wykonanie:
*Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni C. Blachę do pieczenia wysmarować olejem, stopionym masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia.

* W misce utrzeć mikserem masło, dodając stopniowo cukier i proszek do pieczenia.

* Dodać stopniowo mąkę (mieszałam mikserem, bardzo dobrze się połączyła z masłem), następnie wsypać wiórki i kilkoma ruchami zagnieść ciasto. (Jeśli ciasto jest za suche i nie chce się zlepić dodać troszkę masła).

* Z ciasta uformować kulki wielkości orzecha włoskiego (ok. 16 sztuk), ułożyć je na blaszce i spłaszczyć mokrym widelcem.

* Piec 10 minut na górnej pólce, aż zrumienią się na złoto. Ostudzić i podjadać(*-*)

^Ciasteczka w czasie wyjmowania są miękkie i nie należy sie przejmować, że może nieupieczone.
^Jeśli za bardzo się rozplaszczą w czasie pieczenia, a zalezy nam na ich wyglądzie, można foremkami do ciastek wyciąć w tych za dużych plackach interesujące nas kształty, a skrawki podać osobno, jako kokosową krajankę;) Ostatnio właśnie tak zrobiłam i wszystkim samkowały chrupiące kokosowe serduszka.pirat
^ Dodatkowo można rozpuścic czekoladę na parze i maczać w niej ciasteczka do połowy, po czym ułożyć na folii aluminiowej i wstawić do lodówki, by czekolada stwardniała.
- zamiast rozpuszczonej w ten sposób czeklady mozna użyć polewy, pomady itp.

^ jeśli zamiast wiórków doda się pokrojonych daktyli, będą wygladały tak:
           
i bardziej niż kokosowe przyklejają się do zębów:-D.
Podziel się
oceń
5
2


Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

niedziela, 23 kwietnia 2017

Licznik odwiedzin:  1 066 633  

O moim bloogu

Przyjemnie jest popatrzeć, jak ktoś zajada z apetytem :)

Spis treści

Chleb i inne pieczywo

Ciasta, ciastka...

Grzyby

KONTAKT

Mięsko

Pierogi, kluski...

Ryby

Sałatki

Zupy

warzywa


Z Widelcem po Azji
Durszlak.pl

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl