Bloog Wirtualna Polska
Są 1 270 102 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Gyros domowy

środa, 25 marca 2009 19:42
Skocz do komentarzy
żeby nie było, że nie gotuję;)))... wiosno-zima działa naprawdę przytłaczająco;)))

Bardzo prosty sposób zrobienia sobie w domu mięska, które w polskich barach funkcjonuje pod nazwą kebab lub gyros.
Unika się przy tym strasznie czepialskiego zapachu smażonego oleju, roznoszącego się w owych jadłodajniach.

  

Składniki:
1 cała pierś z kurczaka lub indyka, przyprawy: paczka przyprawy do gyrosa, (lub: sporo czerwonej słodkiej papryki, pieprzu ziołowego, pieprzu czarnego, ziół prowansalskich, szczypta ostrej czerwonej papryki, sól), 1-2 łyżeczki żółtej curry w proszku, pół szklanki oleju do smażenia

Wykonanie:
* Pierś podzielić tylko wzdłuż na połówki, które w misce obsypać przyprawami i odstawić przynajmniej na pół godziny.

* Na patelni rozgrzać olej, ułożyć połówki piersi i smażyć z dwóch stron na dosyć mocnym ogniu. W trakcie smażenia przykryć patelnię i zmniejszyć ogień, by mięsko się nie spaliło. (ok. 10-15 minut)

* Kiedy mięso jest gotowe, odstawić na moment, by troche przestygło, a olej zlać do osobnej miseczki. Następnie ostrym nożem pokroić usmażone piersi w cieniutkie plasterki, które przełożyć na czystą patelnię i podlać olejem z podsmażonymi przyprawami. Ciągle mieszając, podsmażać mięsne kawałki przez 3-4 minuty tak, by będąc chrupkie nie wysuszyły się na wiórki.

^ w skład naszego domowego kebabu wchodzą oczywiście frytki, zestaw surówek i oczywiście sosy: majonezowo-keczupowy, jakiś ostry meksykański i śmietanowo-majonezowo-czosnkowy 

 
Podziel się
oceń
3
0


Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

poniedziałek, 23 października 2017

Licznik odwiedzin:  1 233 479  

O moim bloogu

Przyjemnie jest popatrzeć, jak ktoś zajada z apetytem :)

Spis treści

Chleb i inne pieczywo

Ciasta, ciastka...

Grzyby

KONTAKT

Mięsko

Pierogi, kluski...

Ryby

Sałatki

Zupy

warzywa


Z Widelcem po Azji
Durszlak.pl

Więcej w serwisach WP

Pytamy.pl

RTV-AGD