Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 260 469 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Kiszone ogórki

czwartek, 30 lipca 2009 16:21
Skocz do komentarzy
Każdy ma na nie swój sposób. Jedni dodają liście chrzanu inni liście wiśni, ziele angielskie i inne przyprawy. To moje pierwsze kiszone ogórki, więc zaczęłam od podstawowego przepisu.

 

Proporcja wody i soli: na litr wody 2 łyżki soli (najlepiej grubej).

Do słoików włożyć po jednej gałązce kopru (To musi być koper dojrzały, nie koperek do ziemniaków) i 1-2 ząbku czosnku. Ogórki gruntowe umyć, obciąć końcówkę od strony zerwania z gałązki, powkładać ciasno "na stojąco" do słoików. Wodę zagotować, dodać sól, wymieszać, zalać ogórki. Mocno zakręcić. Odstawić na kilka dni. Jeśli z któregoś leci woda, nadaje sie tylko do zjedzenia na teraz. Resztę można zanieść do piwnicy :)

Czasami, w zależności od soli czy ogórków cała partia może okazać się krótkoterminowa, co widać po zmętnieniu wody i czuć po bylejakim smaku. Czasem po prostu sie psują i nadają się tylko do wyrzucenia. Warto też dobrze umyć słoiki i wyparzyć je przed wypełnieniem.

         

 
Podziel się
oceń
0
0


Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

środa, 26 lipca 2017

Licznik odwiedzin:  1 122 170  

O moim bloogu

Przyjemnie jest popatrzeć, jak ktoś zajada z apetytem :)

Spis treści

Chleb i inne pieczywo

Ciasta, ciastka...

Grzyby

KONTAKT

Mięsko

Pierogi, kluski...

Ryby

Sałatki

Zupy

warzywa


Z Widelcem po Azji
Durszlak.pl

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl