Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 253 705 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Knedle ziemniaczane ze śliwkami

środa, 19 sierpnia 2009 14:50
Skocz do komentarzy
Następny pomysł na nadwyżkę ugotowanych ziemniaków. Tak jak jest mnóstwo sposobów wykonania pomidorowej tak i pewnie na knedle jest kilka, jeśli nie kilkanaście sposobów.:-). Poniżej dostosowany do realiów życia przepis z książki o węgierskiej kuchni.

Zanim zdecydujesz się zrobić te knedle, przeczytaj wpis do końca.pirat



Składniki:
ok. pół kg ugotowanych i pogniecionych tłuczkiem lub przeciśniętych przez praskę ziemniaków, ok. 18 dag mąki (półtora szklanki), 1 jajko, 3 łyżki kaszy manny, 2 łyżeczki cukru, 1 łyżka miękkiego masła,10 dojrzałych śliwek, cukier w cukierniczce:-)

do obtoczenia: podprażona na maśle (tak jak lubisz) bułka tarta, cukier puder, śmietana z cukrem,

Wykonanie:

Umyj śliwki, rozkrój i wyjmij pestkę. Do ziemniaków dodaj mąkę, jajko, kaszę mannę, cukier i masło. Wyrób jednolite ciasto, dodając jeszcze tyle mąki, ile potrzebujesz, (by odkleic sie od ciasta :-)) by ciasto można było uformować w kulę i odstaw na 20 minut. W dużym garnku zagotuj wodę z odrobina soli. Po tym czasie na stolnicy posypanej mąką podziel ciasto na dwie części, z każdej uformuj gruby wałek, który pokrój na 5 części. Każdą część rozplaszcz na posypanej obficie mąką stolnicy, nałóż śliwkę, do której podsyp troszkę cukru i formuj knedle. Uważaj, by śliwka z każdej strony była szczelnie zawinięta w ciasto.
Knedle wkładaj do wrzątku i gotuj ok. 15-20 minut, od czasu do czasu mieszając.
Ugotowane knedle wyjmij z wody i obtocz w przyrumienionej bułce tartej. Ułoż na talerzu posypanym cukrem pudrem, zwykłym cukrem posyp knedla i natychmiast podawaj z kleksem śmietany.

A więc tak:
- składniki dały świetny smak, ale ciasto tak bardzo przyklejało mi sie do rąk, że nie mogłam rozplaszczyć go na stolnicy, więc robiłam to w dłoniach, mocno obtoczonych w mące,
- do środka grubego plastra ciasta dawałam tylko połówkę śliwki, bo nie mogłam zmieścić śliwki w całości, może to tylko moja niezgrabność i brak wprawy w klejeniu takich knedli,  co dało mi efekt grubej wartswy ciasta z małą ilością owocu,
- następnym razem spróbuję obtoczyć w cieńszych plastrach ciasta całe śliwki,
- na początku gotowania trzeba knedle mieszać co chwilkę, żeby nie przywarły do dna garnka, potem podnoszą się same i same sie nieustannie obracają,
- po natychmiastowym podaniu trzeba uważać, bo sa bardzo gorące w środku
- faktycznie źle zaklejona śliwka wydostaje się na zewnątrz i juz po knedlu
- są bardzo syte :))) i dzięki kaszy manny bardzo puszyste
- trzeba je ugotować od razu, jeśli zrobisz je na później, sok ze śliwki przeniknie do ciasta, które zrobi sie gliniaste, a więc tylko na świeżo, bez leżakowania;), ciasto za to można sobie wczesniej przygotować.

 
Podziel się
oceń
1
0

Więcej na ten temat


Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

piątek, 23 czerwca 2017

Licznik odwiedzin:  1 107 322  

O moim bloogu

Przyjemnie jest popatrzeć, jak ktoś zajada z apetytem :)

Spis treści

Chleb i inne pieczywo

Ciasta, ciastka...

Grzyby

KONTAKT

Mięsko

Pierogi, kluski...

Ryby

Sałatki

Zupy

warzywa


Z Widelcem po Azji
Durszlak.pl

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl