Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 239 151 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Chleb pszenny na maslance

czwartek, 08 października 2009 18:51
Skocz do komentarzy
To mój pierwszy chleb. jeszcze na drożdżach, jeszcze bez zakwasu, ale zawsze. Pyszny z dżemem lub miodem. Przepis zapożyczony stąd: http://mojewypieki.blox.pl/2009/02/Babciny-chleb-pszenny-na-maslance.html



Składniki na dwa bochenki:
 1 paczka suszonych drożdży granulowanych (7 g) lub 14 g świeżych,
1/4 szklanki ciepłej wody (40 - 45 st.), 2 łyżki cukru, 6 łyżek miękkiego masła lub margaryny, 2 łyżeczki soli, 1,5 szklanki ciepłej maślanki (40 - 45 st.), 2,5 szklanki mąki pszennej razowej, 2 -2,5 szklanki mąki pszennej

Wykonanie:
W dużej misce rozczynić drożdże z wodą; dodać cukier i odstawić na 5 minut (aż drożdże się spienią). Domieszać masło, sól, maślankę. Dodać mąkę pełnoziarnistą i dokładnie zagnieść. Powoli dodawać mąkę pszenną, zagniatając, aż ciasto będzie gładkie, ale twarde. Odstawić na kwadrans. Ciasto wyłożyć na blat oprószony mąką i zagnieść, aż będzie gładkie i sprężyste, około 10 minut. Włożyć do miski, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (około 1 godziny). Ciasto podzielić na dwie części. Uformować dwa bochenki, na kształt okrągły, pozostawić do wyrośnięcia i podwojenia objętości na blaszce lub lepiej - w koszyku (45 - 60 minut). Przed pieczeniem można naciąć bochenki, posmarować z wierzchu mlekiem. Piec około 25 - 30 minut w 190 stopniach C, aż chleb się przyrumieni, a postukany od dołu będzie wydawał głuchy odgłos. Wyjąć, ostudzić na kratce.


 

Na podanej stronie znajduje sie podpowiedź jak zrobić ten chleb w maszynie.
Podziel się
oceń
1
0


Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

niedziela, 23 kwietnia 2017

Licznik odwiedzin:  1 066 674  

O moim bloogu

Przyjemnie jest popatrzeć, jak ktoś zajada z apetytem :)

Spis treści

Chleb i inne pieczywo

Ciasta, ciastka...

Grzyby

KONTAKT

Mięsko

Pierogi, kluski...

Ryby

Sałatki

Zupy

warzywa


Z Widelcem po Azji
Durszlak.pl

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl