Bloog Wirtualna Polska
Są 1 253 704 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Chleb żytnio - pszenny na zakwasie

czwartek, 08 października 2009 19:02
Skocz do komentarzy
Mój pierwszy chleb na zakwasie. Staram się unikać zapożyczania przepisów z blogów, bo po co robic bloga na zasadzie powtórzenia. ale w przypadku pieczywa na razie nie mam wyboru. Z pokora będę uczyć się od najlepszych. Może w końcu i mi uda się wyszukać coś w książkach. Tym razem przepis wzięty ze świetnej stronki, do której będę często zaglądać: http://pracowniawypiekow.blogspot.com/2008/04/mj-ulubiony-chleb.html


Zaczyn:
360 g mąki żytniej chlebowej (może być żytnia razowa)
300 g wody
20 g zakwasu żytniego

Ciasto właściwe:
230 g mąki żytniej
300 g mąki pszennej
400 g wody
1 płaska łyżka soli morskiej (jeśli używamy soli zwykłej, należy dać jej mniej)
3 g drożdży suszonych instant (=1 łyżeczka),
Zaczyn

Wieczorem robimy zaczyn:


Składniki zaczynu mieszamy w misce. Miskę przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 12-16 godzin w ciepłym miejscu.

Następnego dnia:

Dodajemy do zaczynu wszystkie pozostałe składniki. Mieszamy dokładnie tak, by składniki się połączyły.
Zostawiamy pod przykryciem na ok. 60 minut.

Ciasto dzielimy na dwie części i przekładamy do form (małe keksówki) wysmarowanych olejem i wysypanymi otrębami.

Zostawiamy do wyrośniecia na 60-120 minut. Spryskać wierzch olejem.
Jeśli jest ciepło, zdarza się, że już po 40 minutach ciasto jest wyrośnięte.

Piekarnik nagrzewamy do 230 st C.

Wyrośnięte ciasto posypujemy, czym kto lubi. Ja posypuję mąką.
Wstawiamy do piekarnika.
Po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 220 st C. Jesli chleb zbyt szybko się rumieni, przykrwamy go folią aluminiową. Dopiekamy 30-40 minut. Po upieczeniu wyjmujemy koniecznie z blaszki i dokładnie studzimy. Nie kroimy gorącego chleba (potem jest lepszy, naprawdę :-)
Podziel się
oceń
2
0


Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

piątek, 23 czerwca 2017

Licznik odwiedzin:  1 107 267  

O moim bloogu

Przyjemnie jest popatrzeć, jak ktoś zajada z apetytem :)

Spis treści

Chleb i inne pieczywo

Ciasta, ciastka...

Grzyby

KONTAKT

Mięsko

Pierogi, kluski...

Ryby

Sałatki

Zupy

warzywa


Z Widelcem po Azji
Durszlak.pl

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl