Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 267 951 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Fistaszkowe

środa, 16 grudnia 2009 13:19
Skocz do komentarzy
 Więcej czytając niż piekąc czy gotując nabieram wiedzy teoretycznej a smaki łączą mi się w głowie, coś na kształt dzisiejszego jajka sadzonego z awokado.  Poniższe ciasto jest efektem upieczenia ciasteczek z masłem orzechowym, oglądania angielskich programów kulinarnych i własnej praktyki. W zakupionej ostatnio świetnej książce (prezent na gwiazdkę - dla siebie od przyjaciółki:-]) znajduje się przepis na najzwyklejsze ciastka orzechowe. W trakcie kręcenia masy, przed dodaeniem mąki, stwierdziłam, próbując palcem poraz kolejny:-), że nadawałoby sie toto na krem. Nie czekając zbyt długo skorzystałam z okazji rodzinnego obiadu i w ciągu godziny powstało ciasto, które znikło w czasie deseru w ciągu 10 minut.pirat

 

Składniki:
spód: 200 g herbatników (moje ulubione to te z firmy na L.w żółtym opakowaniu), 50 g masła, 
krem: 125 g masła, 150 g cukru nierafinowanego (ciemnego, brązowego, bardzo lepkiego) (ale myślę, że można spróbowac i ze zwykłym brązowym cukrem), 125 g masła z orzeszków ziemnych,
polewa: 
3 łyżki wody, 6 łyżek cukru, 2 łyżki kakao, 0,25 kostki masła (ćwiartka)

Wykonanie:
Najpierw herbatniki: rozgrzać piekarnik do 200 stopni C. Wsypać herbatniki do miski i drobno pokruszyć (dobrze się to robi tym tłuczkiem do ucierania). Wkroić masło wyjęte wcześniej z lodówki i palcami wymieszać=wetrzeć masło w okruszki. Wyłożyć mokrą masą tortownicę (moja ma 20 cm średnicy), przycisnąć lekko, by wszystko połączyło się w jeden niby placek. Włożyć do rozgrzanego piekarnika na górną półkę na 15 minut. Po upieczeniu wystudzić. Nie wyjmować z tortownicy.

Krem: masło o temperaturze pokojowej rozetrzeć (mikserem) na gładka masę. Następnie wsypać cały cukier i chwilkę ukręcać kremik (ok 7 minut). Dorzucic masło orzechowe i tak długo ucierać, aż cukier przestanie być mocno wyczuwalny, a krem po nabraniu na palec będzie miał gładkość aksamitu. (ok 7 minut)

Polewa: 
Wszystkie składniki włożyć do garnuszka. Pogrzewać, cały czas mieszając. Nie dopuścić do zagotowania, bo może się zwarzyć (wtedy tłuszcz oddzieli się od reszty i będzie na wierzchu).
Jeśli jednak się zwarzy, zdjąć z ognia, dodać po prostu 2-3 łyżki cukru i szybko wymieszać.

Na schłodzone ciasto nakładamy krem, lekko go rozsmarowując. Polewamy przestudzoną, gęstniejącą już polewą. Chłodzimy w lodówce przez ok. 3 godziny.

^ w następnej wersji dorzucę na krem połówki orzechów ziemnych i dopiero wtedy poleję polewą,
^ innym razem drobno pokrojone orzeszki pójda na polewę,
^ w kolejnym podejściu posypię grubo pokrojone orzeszki pod krem.
:))


 

Podziel się
oceń
0
0


Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

niedziela, 24 września 2017

Licznik odwiedzin:  1 213 782  

O moim bloogu

Przyjemnie jest popatrzeć, jak ktoś zajada z apetytem :)

Spis treści

Chleb i inne pieczywo

Ciasta, ciastka...

Grzyby

KONTAKT

Mięsko

Pierogi, kluski...

Ryby

Sałatki

Zupy

warzywa


Z Widelcem po Azji
Durszlak.pl

Więcej w serwisach WP

Pytamy.pl

RTV-AGD