Bloog Wirtualna Polska
Są 1 270 102 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Bakaliowiec

sobota, 26 grudnia 2009 22:55
Skocz do komentarzy
W "Złotej księdze czekolady" widnieje co prawda pod nazwą "kostek owocowych z białą czekoladą", ale z powodu ilości użytych bakalii, okoliczności wypieku i dążności do zwięzłości wypowiedzi;) - zafunkcjonował u mnie jako bakaliowiec.  

       

składniki na blachę o normalnych wymiarach (nie tą mniejszą, kwadratową):

500 g białej czekolady, 120 g masła, 250 g dżemu morelowego, 250 g miodu, 200 g migdałów (mogą być w skórce), 200 g orzechów laskowych (też mogą być w skórce), 100 g wiórków kokosowych, 200 g suszonych moreli, 200 g rodzynek, 100 g mąki pszennej, 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżeczka przyprawy do pierników (cynamon i przyprawę do pierników dałam od siebie - w oryginalnym przepisie zamiast nich jest 1 łyżeczka sproszkowanego imbiru)

Wykonanie:
W małym garnku na niewielkim ogniu podgrzać miód i dżem morelowy tylko do momentu, aż się rozpuszczą i połączą.
W naczyniu z podwójnym dnem (najprościej: miska na mniejszym garnku z wodą) na lekko wrzącej wodzie (lepiej zestawić z ognia, bo się może zwarzyć, z tego powodu też trzeba nieustannie mieszać) rozpuścić czekoladę i masło. 
Migdały, orzechy i morele grubo pokroić i wymieszać w dużej misce z rodzynkami, wiórkami, mąką, przyprawą do piernika i cynamonem. Dodać schłodzoną masę czekoladową, a następnie miód z dżemem i starannie wymieszać.
Tak przygotowane ciasto przełożyć do blaszki wysmarowanej masłem, oprószonej mąką i wyłożonej pergaminem. Równomiernie rozprowadzić. Piec na złocisto-brązowy kolor przez 40-45 minut w nagrzanym piekarniku do temperatury 170 stopni C.
Gotowe ciasto odstawić do schłodzenia przynajmniej na 1 godzinę przed krojeniem.

W książce składniki są pomniejszone o połowę, dostosowane do blachy o wymiarach 20x30 cm.



        
Podziel się
oceń
0
0

Więcej na ten temat


Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

poniedziałek, 23 października 2017

Licznik odwiedzin:  1 233 486  

O moim bloogu

Przyjemnie jest popatrzeć, jak ktoś zajada z apetytem :)

Spis treści

Chleb i inne pieczywo

Ciasta, ciastka...

Grzyby

KONTAKT

Mięsko

Pierogi, kluski...

Ryby

Sałatki

Zupy

warzywa


Z Widelcem po Azji
Durszlak.pl

Więcej w serwisach WP

Pytamy.pl

RTV-AGD