Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 239 151 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Tarta cytrynowa

niedziela, 23 maja 2010 12:58
Skocz do komentarzy



składniki:
ciasto kruche: 250 g mąki tortowej (niemal dwie szklanki), 100 g miękkiego masła, 100 g cukru pudru przesianego przez sitko, szczypta soli, 2 jajka o temperaturze pokojowej

krem cytrynowy (zmniejszona ilość składników o połowę podawanych w oryginalnym przepisie): 3 cytryny, 1/4 szklanki mąki kukurydzianej, 3/4 szklanki cukru, 50 g masła, 3 żółtka, 50 ml wody

beza: 4 białka, pół szklanki cukru

1 żółtko roztrzepane z 1 łyżką mleka

wykonanie:
ciasto:
usypać na stolnicy (lub w misce) górkę z mąki i zrobić w niej wgłębienie. Wrzucić pokrojone na kawałki masło, wsypać cukier puder i sól, rozetrzeć składniki palcami tak, by zaczęły się tworzyć grudki. Znowu zrobić wgłębienie i wbić w nie jajka. Wyrabiać ciasto palcami, aż będzie zwarte. Gdy składniki się połączą, ugniatać dłonią do gładkości (co dzieje się bardzo szybko). Utoczyć z ciasta kulę, zawinąć w woreczek foliowy lub folię spożywczą i włożyć do lodówki 2 godziny.

Z tej porcji ciasta potrzebna będzie do jednej tarty tylko jej połowa. Resztę możemy zużyć na drugą tartę, babeczki itp. w ciągu 4 dni lub trzymać w zamrażalniku do 3 miesięcy.

Po dwóch godzinach odwinąć ciasto z folii i na lekko oprószonej mąka stolnicy rozwałkować na grubość 2-3 milimetrów (ździebko mąki można również posypać ciasto, wtedy wałek nie będzie się przyklejać). Staramy się wałkować tak, by placek przypominał choć troszkę koło większe od formy na tartę.

Następnie przełożyć rozwałkowany placek do formy i lekko docisnąć przy brzegach, pamiętając o wciśnięciu go w rowki, jeśli są - bo równie dobrze można zrobić to w tortownicy o średnicy 21-23 cm. Prawda jest taka, że z takiej porcji ciasta będzie idealnie w sam raz i nic nie będziemy odcinać ani odrzucać. Zużyjemy cały placek.
Włożyć formę z ciastem do lodówki na 20 minut, by nie skurczyło się w czasie pieczenia.

Ciasto się chłodzi, a my zabieramy się za krem:

Umyć cytryny, zetrzeć do miski na drobnej tarce skórkę i wycisnąć sok. Wlać wodę. 2/3 "cieczy" przelać do rondelka, do reszty wsypać mąkę kukurydzianą i dobrze wymieszać (będzie gęste).
Do rondelka wsypać cukier i dodać masło. Podgrzewać aż do połączenia się składników, po czym zagotować. Wlewać od razu do mieszanki z mąką, mieszając, potem przelać z powrotem do rondelka. Ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia i gotować 2-3 minuty. Zdjąć z ognia, dodać od razu po jednym żółtku szybko mieszając trzepaczką i przetrzeć przez sitko do miseczki. Przykryć folią spożywczą lub woreczkiem foliowym i odstawić do ostygnięcia.

Kiedy krem stygnie, wracamy do ciasta.

Nagrzać piekarnik do 190 stopni C. Wyjąć ciasto z lodówki i nakłuć w wielu miejscem widelcem. Wyłożyć papierem do pieczenia, wsypać tyle ziaren fasoli, by przycisnąć ciasto. Piec bez nadzienia przez 30 minut. Następnie usunąć fasolę i papier. Posmarować wnętrze żółtkiem z mlekiem, wstawić ponownie do piekarnika na 3 minuty. Po wyjęciu ciasta z piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 150 stopni C.

Ciasto stygnie, a my robimy bezę: ubić białka na sztywno, po czym ubijając dodawać stopniowo cukier. Pomiksować jeszcze chwilkę. Napełnić nią woreczek do dekorowania ciast z dużą, żłobioną końcówką lub cokolwiek, z czego da się ja wycisnąć.

Na ciasto wyłożyć krem cytrynowy i wycisnąć równomiernie pianę. Piec przez 45-50 minut, aż beza będzie krucha. Postawić do ostygnięcia na ok. 30 minut.     
(Gorące jest pyszne, ale parzy w język i podniebienie:)


Podziel się
oceń
0
0

Więcej na ten temat


Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

niedziela, 23 kwietnia 2017

Licznik odwiedzin:  1 066 665  

O moim bloogu

Przyjemnie jest popatrzeć, jak ktoś zajada z apetytem :)

Spis treści

Chleb i inne pieczywo

Ciasta, ciastka...

Grzyby

KONTAKT

Mięsko

Pierogi, kluski...

Ryby

Sałatki

Zupy

warzywa


Z Widelcem po Azji
Durszlak.pl

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl