Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 260 469 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Kurczak w garam masali

wtorek, 13 lipca 2010 16:08
Skocz do komentarzy
Idealne połączenie przypraw, kurczaka, pomidorów, czosnku, świeżego imbiru, czerwonej papryki i kwaśnej śmietany.



Ilość na 1 bardzo głodną kobietę i troszkę mniej głodnego mężczyznę;P
  W książce jest wszystkiego razy trzy. Dla mnie jednej za dużo...

składniki:

7g świeżego imbiru (po prostu kawałeczek), 2 ząbki czosnku, 1 łyżka oleju, 1/3 cebuli, 3/4 łyżeczki zmielonej kolendry (w sklepach są w działach z przyprawami ziarna kolendry, wzięłam stary elektryczny młynek do kawy, dobrze go wyczyściłam i zmieliłam paczkę ziaren kolendry, wsypałam z powrotem do torebki i mam kolendrę mieloną:)), szczypta czerwonego chilli w proszku, 1 pomidor, pół piersi z kurczaka, 1/3 czerwonej papryki, 1 i 1/3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany (18%), 1/2 łyżeczki garam masala, sól do smaku

Pomidor zalać wrzątkiem, odczekać chwilkę, przelać zimną wodą, zdjąć skórkę, pokroić w kostkę. Podgrzać łyżkę oliwy na patelni, wrzucić pokrojoną cebulę i podsmażyć aż  niektóre kawałki będą brązowe, wcisnąć czosnek i zetrzeć na drobnej tarce imbir. Podsmażyć chwilkę. Dodać zmieloną kolendrę, dużą szczyptę soli, proszek chilli i garam masalę. Dorzucić pomidory, przykryć i poddusić aż do miękkości, potem odkryć i poddusić jeszcze chwilkę bez przykrycia tak, by bardziej przypominało to jedna masę. Dodać kurczaka pokrojonego w małe kostki, przesmażyć ok. 5 minut, zalać 100 ml (niecałe pół szklanki) wody, przykryć i dusić przez 15 minut. Następnie dorzucić pokrojoną w dwu centymetrowe kwadraty czerwona paprykę i dusić pod przykryciem 10 minut. Po tych 25 minutach woda powinna się zredukować i kurczak pływa sobie w gęstawym sosie. Jeśli wody jest jeszcze za dużo i sos jest rzadki, zwiększyć ogień, zdjąć przykrywkę i wyparować nadmiar płynu (nie musiałam tego robić, wszystko było ok). Wmieszać śmietanę i chwilkę pogotować mieszając tak, by sos zrobił się ponownie gęsty (woda ze śmietany trochę go rozrzadzi, ale po chwilce gotowania znowuż zrobi się gesty).


      

 Jeśli chcemy uzyskać intensywniejszy aromat i smak, garam masalę dodajemy nie razem z kolendrą i chilli, ale na samym końcu, razem ze śmietaną.

Podajemy z ryżem, makaronem lub właśnie z chapatami.

Podziel się
oceń
0
0


Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

środa, 26 lipca 2017

Licznik odwiedzin:  1 122 146  

O moim bloogu

Przyjemnie jest popatrzeć, jak ktoś zajada z apetytem :)

Spis treści

Chleb i inne pieczywo

Ciasta, ciastka...

Grzyby

KONTAKT

Mięsko

Pierogi, kluski...

Ryby

Sałatki

Zupy

warzywa


Z Widelcem po Azji
Durszlak.pl

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl