Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 253 705 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Chapati (ciapaty)

wtorek, 13 lipca 2010 16:21
Skocz do komentarzy

Poniższy przepis pochodzi z książki Anjum Anand pt. "Anjums New Indian. Recipes from Indian Food Made Easy". Anjum Anand należy do brytyjskich gwiazd telewizyjnych programów kulinarnych i stara się przybliżyć w BBC kuchnię hinduską wskazując na łatwość wykonania potraw i ich smakowe bogactwo.



  W książce podano że potrzebne jest 150g chapatti flour, or half wholewheat and half plain flour. Jeśli macie takie mąki, użyjcie ich. Ja mam tylko mąkę pszenną razową typ 1850. Czy to jest "half wholewheat" czy już pełna razowa nie mam pojęcia. Na wszelki wypadek wymieszałam ją z pszenną typ 650, by ewentualnie rozrzedzić razowość;)

   składniki:
pół szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki mąki pszennej razowej
spora szczypta soli
100 ml wody

Obie mąki wsypać do miski, dodać sól i wlać wodę. Zagnieść elastyczne ciasto w kulę i odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce (a takim na pewno jest nagrzane w lato mieszkanie;) na 30 minut. Następnie podzielić na 5-6 kawałków i zrobić z nich w rękach kulki (jak kiedyś piaskowe pączki;) każdy dobrze obtoczyć w mące. Rozgrzać mocno patelnię. Kulkę z ciasta zacząć wałkować, po czym "zamoczyć" ją w mące i cienko rozwałkować do postaci w miarę okrągłego placka. Placek nie może przykleić się do blatu, dlatego nieustannie podsypujemy mąki. Średnica placka powinna wynosić ok 12-15 cm. Kiedy patelnia jest rozgrzana, na średnim ogniu, włożyć do niej placek. Po 10-15 sekundach przewrócić na drugą stronę (muszą pojawić się podpieczone plamki na wybrzuszeniach), podpiec (wybrzuszenia powinny się powiększyć) i kiedy pod spodem widzimy mocno podpieczone części zdejmujemy z patelni i przekładamy na talerz.

 I to wszystko:)) Udało się:)):




Poniżej filmik z podpowiedzią, jak doprowadzić do stuprocentowego wybrzuszenia;)).



Podziel się
oceń
3
0


Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

piątek, 23 czerwca 2017

Licznik odwiedzin:  1 107 355  

O moim bloogu

Przyjemnie jest popatrzeć, jak ktoś zajada z apetytem :)

Spis treści

Chleb i inne pieczywo

Ciasta, ciastka...

Grzyby

KONTAKT

Mięsko

Pierogi, kluski...

Ryby

Sałatki

Zupy

warzywa


Z Widelcem po Azji
Durszlak.pl

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl