Bloog Wirtualna Polska
Są 1 239 153 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Ciasto francuskie z brzoskwiniami

niedziela, 25 lipca 2010 16:55
Skocz do komentarzy
Szukałam w internecie przepisów z brzoskwiniami a znalazłam akcję Kabamaigi pt. Morelkowo-brzoskwiniowo 2. Dołączam się do akcji, właściwie mojej pierwszej.:)  Poniżej banerek z linkiem do bloga pomysłodawczyni:)


 



 składniki:
 
 Dwa opakowania ciasta francuskiego po 275g (lub jedno ok. 500g), 1 kg brzoskwiń, 2/3 szkl cukru, 2-3 łyżki, 50 ml wódki owocowej (dałam żubrówkę:), tez ma fajny posmak), 1 jajko



wykonanie:

  Brzoskwinie obieramy i kroimy na ćwiartki (wyjmujemy pestki, jeśli się da, niestety w moich brzoskwiniach musiałam po prostu odkroić cząstki od pestki). Owoce przekładamy do teflonowej patelni, dodajemy cukier i wodę. Dusimy bez przykrycia 20 minut i wyjmujemy brzoskwinie łyżką cedzakową na talerz. Pozostały na patelni syrop gotujemy, aż zgęstnieje, dodajemy wódkę. Zdejmujemy patelnię z ognia, z powrotem wkładamy owoce do syropu, mieszamy, studzimy. Rozgrzewamy piekarnik do 230 stopni C.

   Roztrzepujemy jajko. Schłodzone ciasto (najpierw jedno opakowanie) wykładamy na stół i rozwijamy na papierze, w który jest zawinięte i kroimy na dwa placki. Jeden przekładamy z papierem (ponieważ nadaje się on jako papier do pieczenia) na blaszkę. Z każdego kawałka wykrawamy po dwa równe paski 1,5-centymetrowe (jeden z węższego i jeden z szerszego boku). Jajkiem smarujemy cały placek leżący na blaszce. Na jego brzegi doklejamy wykrojone wcześniej paski i je także smarujemy jajkiem. Na ciasto w obrębie pogrubionych boków wykładamy połowę owoców razem z syropem (nie staramy się odcedzać). Przykrywamy drugim plackiem, mocno sklejamy brzegi palcami umaczanymi w jajku. Smarujemy nim ciasto i nacinamy w kratkę. Pieczemy przez 25 minut.
Następnie kroimy na kawałki odpowiadającym naszym gustom:)

   Z drugim opakowaniem ciasta robimy to samo co z pierwszym.:) 



Ciasto jest słodkie, nie wymaga polania lukrem. Najlepiej smakuje w dzień pieczenia, chociaż i drugiego dnia jest niczego sobie. Przepis przepracowany na podstawie lipcowej "Kuchni", w której znajduje się opis ciasta francuskiego z morelami.

Podziel się
oceń
1
0


Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

niedziela, 23 kwietnia 2017

Licznik odwiedzin:  1 066 698  

O moim bloogu

Przyjemnie jest popatrzeć, jak ktoś zajada z apetytem :)

Spis treści

Chleb i inne pieczywo

Ciasta, ciastka...

Grzyby

KONTAKT

Mięsko

Pierogi, kluski...

Ryby

Sałatki

Zupy

warzywa


Z Widelcem po Azji
Durszlak.pl

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl