Bloog Wirtualna Polska
Są 1 239 533 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Focaccia

poniedziałek, 20 września 2010 19:54
Skocz do komentarzy
Rodzaj włoskiego pieczywa podawanego na przekąskę przed głównym daniem lub jako główny składnik śniadania do filiżanki cafelatte. Najlepsze na świeżo, tuż po upieczeniu. W podstawowym przepisie tuż przed włożeniem do piekarnika palcem wciska się wcieście dołki, które obficie smaruje się oliwą z oliwek. Zamiast oliwek mogą być plasterki koktajlowych pomidorków. 



składniki:

10 g świeżych drożdży, 160 ml ciepłej wody, pół łyżeczki cukru, 2 szklanki mąki, 1 łyżeczka soli, duża szczypta oregano, tymianku lub rozmarynu, oliwa z oliwek, 100 g zielonych oliwek bez pestek, duża szczypta grubej soli


wykonanie:

    W kubku rozetrzeć na gestą pastę: 60 ml ciepłej wody, 2 łyżki mąki, cukier i drożdże, przykryć ściereczką, a następnie odstawić w ciepłe miejsce na 15-20 minut. Po tym czasie przesiać do miski mąkę, dodać cienką sól, 1 łyżkę oliwy, 100 ml ciepłej wody, wyrośnięte drożdże i zagnieść ciasto w elastyczną, gładką kulę. Przełożyć na prostokątną blaszkę do ciasta i rękami natartymi oliwą rozmieścić ciasto w całej blaszce. Wyjdzie prostokątny cienki placek. Następnie odstawić przykryte ściereczką w ciepłe miejsce na 1,5 godziny. Odkryć ściereczkę i powciskać w równych odstępach oliwki wymieszane z łyżką oliwy. Przykryć z powrotem i trzymać w ciepłym miejscu jeszcze 30-45 minut. Po tym czasie posmarować ciasto obficie oliwą z oliwek, posypać grubą solą i ziołami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C i piec przez 15-20 minut, aż focaccia się zrumieni. Po wyjęciu pokroić na mniejsze kawałki.


 

Podziel się
oceń
1
0

Więcej na ten temat


Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

środa, 26 kwietnia 2017

Licznik odwiedzin:  1 068 021  

O moim bloogu

Przyjemnie jest popatrzeć, jak ktoś zajada z apetytem :)

Spis treści

Chleb i inne pieczywo

Ciasta, ciastka...

Grzyby

KONTAKT

Mięsko

Pierogi, kluski...

Ryby

Sałatki

Zupy

warzywa


Z Widelcem po Azji
Durszlak.pl

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl