Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 253 705 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Chłodnik z botwinki

sobota, 02 października 2010 22:50
Skocz do komentarzy
Czas na letnie ochłodzenie (choć już tylko we wspomnieniach;))




Składniki na 4-5 osób:

800g kefiru (zero procent tłuszczu:), 250g kwaśnej, gęstej śmietany (18%), 2-3 pęczki botwinki ("pęczek" to kwestia przybliżonej wielkości, ale załóżmy, że w jednym pęczku mieści się z 5-6 maluteńkich buraczków z łodyżkami), pęczek koperku i szczypiorku, 1 średniej wielkości świeży ogórek, ćwiartka dużej cytryny lub połówka małej, sól, cukier, zwykły ocet do smaku, 5 ugotowanych na twardo jajek

Zaczynamy od botwinki. Myjemy ją dokładnie, odcinamy buraczeńki, od łodyżek odcinamy liście, zostawiając je tylko gdzieniegdzie, następnie kroimy łodyżki na drobne kawałki i wrzucamy do garnka. Dokładamy buraczki, zalewamy woda, można wrzątkiem, dodajemy dużą szczyptę soli, cukru i łyżkę octu (doprawiamy solą cukrem i octem tak, by woda miała zgrany smak tych trzech składników, uważać, by nie przesadzić z octem). Gotujemy ok. 7 minut, odcedzamy i studzimy.

  Do miski wlewamy kefiry i śmietanę, mieszamy trzepaczką, dodajemy wystudzoną botwinkę, ścieramy na grubej tarce buraczki i ogórka, siekamy koperek i drobno kroimy szczypiorek. Solimy, wciskamy sok z cytryny, dosypujemy z 1/4 łyżeczki cukru. (Solą, cukrem i sokiem z cytryny doprawiamy w ilości zadowalającej nasz smak, pamiętając, że wszystko jeszcze będzie miało czas na przegryzienie się). Wkrajamy jajka w takiej wielkości, jakiej nam się podoba i odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.

Podziel się
oceń
1
0

Więcej na ten temat


Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

piątek, 23 czerwca 2017

Licznik odwiedzin:  1 107 350  

O moim bloogu

Przyjemnie jest popatrzeć, jak ktoś zajada z apetytem :)

Spis treści

Chleb i inne pieczywo

Ciasta, ciastka...

Grzyby

KONTAKT

Mięsko

Pierogi, kluski...

Ryby

Sałatki

Zupy

warzywa


Z Widelcem po Azji
Durszlak.pl

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl