Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 253 705 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Pomarańczowe ciasteczka

sobota, 31 stycznia 2009 16:07

   I następny przepis kojarzący się raczej z sennie upalnym popłudniem hiszpańskiej sjesty;-)...  Pochodzi on z jednej ze świetnych książek, kupionych kiedyś w empiku (teraz ich tam nie widzę:-/) - ogólna ich nazwa to "Le Cordon Blue", będąca jednocześnie nazwą sieci szkół kucharskich. Świetna rzecz... Gdyby tak otworzyli taką wakacyjną szkołę w Polsce albo chociaż tematyczne kursy...no, ale cena też pewnie uniemożliwiałaby do nich dostęp, więc zostaje wertowanie stron z przepisami]:-|.

   Za oknem szarość zimowego jeszcze dnia ponagliła mnie do upieczenia ciasteczek, by móc zrobić jeszcze zdjęcia w dziennym świetle. Są smaczne, delikatne i bardzo kruche. Powoli zaczynam rozumieć tajemnice kruchych ciasteczek...
  
    W tle chrupania Pearl Jam - Black naście razy.... http://pl.youtube.com/watch?v=i0Xv6oYbcmg&feature=related

 

Zrobiłam ciasteczka ponownie - i jak zwykle ostatnio w momencie kolejnego pieczenia wychodzi ostatnio inaczej niż za pierwszym... może dlatego, że wczesniej piekarnik był mocno rozgrzany od ptysiów... Te z przodu piekarnika rozlały sie ździebko za mocno na blaszce i podpiekły sobie brzegi. może to też wina zmniejszenia przeze mnie ilości proszku do pieczenia, hmmyy... ale i tak będe do nich wracać, bo sa PRZEPYSZNE, zwłaszcza umaczane w gorzkiej czekoladzie.:-D


sładniki:

 100 g miękkiego masła, 2 i 1/2 łyżki cukru pudru, drobno tarta skórka z 1/2 pomarańczy, 125 g mąki, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

dodatkowo: 100 g dobrej ciemnej posiekanej czekolady

wykonanie:
*Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni C. Blaczę do pieczenia wysmarować olejem, stopionym masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia.

* W misce utrzeć mikserem masło, dodając stopniowo cukier, proszek do pieczenia i skórkę pomarańczową.

* Dodać stopniowo mąkę (mieszałam mikserem, bardzo dobrze się połączyła z masłem) i kilkoma ruchami zagnieść ciasto.

* Z ciasta uformować kulki wielkości orzecha włoskiego (ok. 16 sztuk), ułożyć je na blaszce i spłaszczyć mokrym widelcem.

* Piec 7-8 minut na górnej pólce, aż zrumienią się na złoto. Ostudzić i podjadać(*-*)

^Ciasteczka w czasie wyjmowania są miękkie i nie należy sie przejmować, że może nieupieczone.
^ Dodatkowo można rozpuścic czekoladę na parze i maczać w niej ciasteczka do połowy, po czym ułożyć na folii aluminiowej i wstawić do lodówki, by czekolada stwardniała.
- zamiast rozpuszczonej w ten sposób czeklady mozna użyć polewy, pomady itp.

   
w przerwie między jednym ciasteeczkiem a drugim:): http://pl.youtube.com/watch?v=TIOuNwnyxZU&feature=related

    
i znowuż miła ciasteczkowo-muzycznie chwila:http://pl.youtube.com/watch?v=55iKcw6sbPU
 
 
                                                                                                                     smacznego:))))
   


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (6) | dodaj komentarz

Paella

piątek, 30 stycznia 2009 17:48
Może same zdjęcia nie wystarczą, więc dokładam przepis:)... Przynajmniej i mi posłuży za jakiś czas, bo nie będę potem pamietać, jak to robiłam;) Z pewnością są prostsze sposoby wykonania paelli, ale z moją zdolnością do komplikowania sobie życia  w każdej jego dziedzinie - nawet najprostsze przepisy staję się w moim wykonaniu pracochłonne:-) , nie wspominając o narobionym przy tym bałaganie...:)))


   


sładniki:
 1 i 1/4 szkl długoziarnistego ryżu lub ryżu na rizotto, 0,5 litra bulionu drobiowego lub wywaru przygotowanego z 2 płaskich łyżek przyprawy typu vegeta i 0,5 litra gorącej wody, 6 nitek szafranu, 1 pierś z kurczaka, 12 dużych surowych i obranych krewetek, 2 paczki mrożonej mieszanki koktajlowej owoców morza, 1 pokrojona w drobną kostkę czerwona papryka, 3/4 szkl mrożonego zielonego groszku, pół puszki kukurydzy, 2 drobno posiekane ząbki czosnku, 1 drobno pokrojona cebula, 2 łyżki oliwy z oliwek lub zwykłego oleju, sól, pieprz, przyprawa żółta curry w proszku, przyprawa do gyrosa,   

wykonanie:
* Rozmrozić  owoce morza, mieszankę koktajlowa dobrze odsączyć.

*Mięso pokroić na małe kawałki, włożyć do miseczki, oprószyć solą, pieprzem, dużą ilością curry i dużą szczyptą przyprawy do gyrosa (można dodać sproszkowaną czerwoną słodką paprykę itp.)
.


*Przygotować bulion i warzywa.

* W dużym rondlu rozgrzać olej, usmażyć na nim kawałki kurczaka, wyjąć i usmażyć surowe krewetki. Wszystko przełożyć do miseczki i zakryć folią aluminiową.

* Na pozostałym w rondlu tłuszczu (można dodać z 1 łyżkę oleju) zeszklić cebulkę, dodać rozgnieciony lub posiekany czosnek, wsypać ryż i podsmażać z 7 minut, dodać szafran. Następnie dodając stopniowo po pół szklanki bulionu gotować ryż do miękkości - często mieszając. W trakcie gotowania ryżu (po ok. 10 min.) dodać pokrojoną drobno paprykę i groszek, a pod koniec, kiedy czujemy, że ziarenka ryżu stają się miękkie (ale nie rozgotowane) dodajemy kukurydzę, kurczaka, krewetki i mieszankę koktajlową (dobrze odsączoną, bo zbyt duża ilość wody "rozciapcia" nam ryż).

* Wszystko dokładnie i delikatnie mieszamy i równo rozdzielamy na talerze;-)

       

 
 
Podziel się
oceń
0
0

komentarze (13) | dodaj komentarz

Makowiec krucho-drożdżowy

piątek, 30 stycznia 2009 17:25
Ciasto ze świąt Bożego Narodzenia... Tym razem wykonane na podstawie najzwyklejszej polskiej książki kucharskiej.:-]

    


         

Podziel się
oceń
0
0

komentarze (16) | dodaj komentarz

Francuskie ciastka z kapustą i grzybami

piątek, 30 stycznia 2009 16:56
   Ciasto francuskie można kupić właściwie w każdym większym sklepie spożywczym. Jest mrożone lub tylko schłodzone w lodówce. Na pewno trzeba zwracać szczególną uwagę na termin: im bliżej daty ważności tym bardziej ciasto nabiera octowego zapachu, dlatego lepiej kupić je tuż przed wykonaniem. Pewnie, że można je zrobić samemu.:), choć wymaga naprawdę czasu i siły w ramionach:-).

http://pl.youtube.com/watch?v=mOthoN8I82s&feature=related

    
Składniki:
opakowanie ciasta francuskiego, 1 jajo, 20 dag kiszonej kapusty, kilka suszonych grzybów lub 2-3 pieczarki, 1 mała cebulka, sól, pieprz, 2-3 łyżki oleju

Wykonanie:

* Kapustę zalać wodą i gotować przez 15 minut, aż będzie niemal sucha (trzeba mieszać od czasu do czasu). Następnie ostudzić i bardzo drobno pokroić. 

*Pieczarki umyć i pokroić w drobną kostkę, cebulkę pokroić w kosteczkę. ( Jeśli robimy z suszonymi grzybami:  grzyby zalać wodą i gotować przez 15 minut, następnie pokroić w drobną kostkę.)

*Podsmażyc cebulkę na oleju, dodać pieczarki (lub grzyby), chwilę poddusić, aż woda z pieczarek wyparuje, dołożyć pokrojoną kapustkę i podsmażyć do chwili połączenia się składników w jedną zgraną masę:-). Dosolić i dopieprzyć. W razie tego, gdyby masa była za sucha, dolać troszke oliwy.

^Inny sposób to zmielić przez maszynkę grzyby i kapustę i dodać do smażącej się cebulki.

* Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.

* Ciasto delikatnie rozwinąć i pokroić na 12 prostokąto - kwadratów o:-).


* Na każdy kwadrato - prostokąt położyć trochę nadzienia. Następnie delikatnie zlepić w kształcie pierożka . Położyć na blachę wysmarowaną olejem lub wyłożoną papierem do pieczenia.

* Rzobełtać jajko i posmarować pierożki.

*Piec ok. 15 -20 minut w górnej części piekarnika.


    
Podziel się
oceń
0
0

komentarze (18) | dodaj komentarz

piątek, 23 czerwca 2017

Licznik odwiedzin:  1 107 332  

O moim bloogu

Przyjemnie jest popatrzeć, jak ktoś zajada z apetytem :)

Spis treści

Chleb i inne pieczywo

Ciasta, ciastka...

Grzyby

KONTAKT

Mięsko

Pierogi, kluski...

Ryby

Sałatki

Zupy

warzywa


Z Widelcem po Azji
Durszlak.pl

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl