Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 260 469 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Popękane czekoladowe ciastka

czwartek, 06 stycznia 2011 13:57

 Co tu dużo mówić, jeśli jest dobry przepis i się go trzymamy (no chyba, że znamy sposoby jego udoskonalenia i jesteśmy pewni swojej wiedzy), pownnio nam się udać uzyskać oczekiwany efekt. Tak, jak w tym przypadku. Odpowiednie proporcje, wypróbowany sposób wykonania i proszę

 

 

   ciastka gotowe. Mocno czekoladowe, kruche na zewnątrz, miękkie w środku, pieknie wyglądają. Czy czegoś więcej trzeba do kawy, ulubionej herbaty i szczęścia?:) Masę wyrobiłam wieczorem, a rano upiekłam ciasteczka.

źródło: Moje Co Nieco

 

 składniki na ok. 30 sztuk:

200 g czekolady (może być deserowa, u mnie przez przypadek: deserowa i gorzka), 110 masła, 2/3 szklanki cukru (osoby nie lubiące mocno słodkich ciastek mogą zmniejszyc ilość cukru), 3 duże jajka, 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli, 1 i 2/3 szklanki mąki, ok. 1 szklanki cukru pudru do obtoczenia

 

  Czekoladę rozpuścić z masłem rozpuścić na parze. (Robię to tak: masło kroję na kawałki, czekoladę łamię na kostki i umieszczam razem z masłem w misce, którą stawiam na garnku z wrzącą wodą. Miska nie dotyka wody, jest tak dopasowana, by tylko osiadała na garnku, ale w niego nie wchodziła. Gaz zgaszam, gdyż za wysoka temperatura może doprowadzić do zwarzenia sie masy. Cierpliwie cały czas mieszam, aż do rozpuszczenia się składników. Po czym zdejmuję miskę z garnka) Jajka rozbić w osobnej misce i ubić z cukrem orazekstraktem waniliowym na puszystą masę (ok. 5 minut miskerem na najwyższych obrotach), wmieszać stopniowo masę czekoladową (miskować na mniejszych obrotach, dokładnie rozprowadzając czekoladę). Dodać proszek do pieczenia, sól, przesiać mąkę, dobrze wymieszać  mikserem na mniejszych obrotach i schłodzić w lodówce conajmniej 3 godziny lub przez noc.

Cukier puder wsypać do miseczki (jest lepsza od talerzyka, bo cukier nie wysypuje sie na zewnątrz i wygodnie obtacza się kulki). Ciasto nabierać łyżeczką i formować w dłoniach małe kuleczki wielkości włoskiego orzecha, obtaczać je dokładnie w cukrze pudrze i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ( w razie braku papieru do pieczenia może być aluminiowa folia).

 

 

Piec okolo 10 - 13 minut w 165 stopniach. Podczas pieczenia ciasteczka lekko się splaszcza i pekają. I o to chodzi:) 

Po przestudzeniu przechowywać, jeśli nie zje sie ich po kilku godzinach, w zamkniętym naczyniu, puszce lub reklamówce, bo twardnieją.

 

 

Bardzo dobre:)

 


 

 


Podziel się
oceń
3
0

komentarze (14) | dodaj komentarz

Scones jak Brown Soda Bread

niedziela, 02 stycznia 2011 12:03

 Chcąc uniknąć smaku sody poszukałam w internecie innych przepisy na scones - z zawartością proszku. Myślę, że raz na tydzień spokojnie można wypróbowywać przynajmniej jeden z nich, do skutku: aż nie znajdę ideału i nie sprawdzę, jak smakują scones z różnymi dodatkami, takimi jak ser, zioła czy rodzynki. 

Na razie jednak scones z mąki pszennej razowej, tak jak poprzednio oparty na doświadczeniu Rachel Allen, a więc jeszcze na sodzie. Powtarzam dla tych, którzy chcieliby je zrobić: mogą nie wszystkim smakować, ale warto spróbować:) Może akurat staną się dobrą okazją do zadziwienia nad naszymi zdolnościami;):)

 

 

składniki:

225 g (1 i troszkę więcej niż niż pół szklanki) mąki pszennej razowej, 225 g mąki pszennej (zwykłej, białej), 1 płaska łyżeczka soli, 1 płaska łyżeczka sody, 50 g jakichkolwiek ziaren (pestek słonecznika, dyni lub siemienia lnianego - można pomieszać), 1 jajko, 375 maślanki

 

Zacząć od rozgrzania piekarnika, bo dłużej się będzie nagrzewał, niż trwa przygotowanie ciasta:). A więc:

Piekarnik rozgrzać do 230 stopni C.

 

Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, sól, sodę, ziarna i lekko przemieszać. Maślankę rozbełtać z jajkiem w osobnej misce i wlać do mąki. Delikatnie palcami łączyć wszystkie składniki, bez nadmiernego zagniatania (konsystencja będzie rzadsza niż na scones z białej mąki). Kiedy mamy już w miarę jednolitą masę, z grudkami i pęcherzykami powietrza, przekładamy na stolnicę lub blat podsypany mąką, krótką chwilkę wyrabiamy ciasto (dosłownie 2-3 razy) i lekko za pomocą dłoni lub wałka formujemy gruby, okrągły niekoniecznie doskonale kształtny placek o grubości ok. 2 -3 cm. Dzielimy go nożem umaczanym w mące na 6-8 trójkatnych części (jak pizzę), które układamy na blaszce (mozna wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia) i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Piec scones ok. 15 - 20 minut.

 

Po upieczeniu poczekać, aż wystygną. Pyszne z masłem i dżemem, a w mojej ulubionej postaci: z masłem, twarożkiem i dżemem.



Podziel się
oceń
0
0

komentarze (4) | dodaj komentarz

Scones lub White soda bread

sobota, 01 stycznia 2011 13:19

 

  Nie samym chlebem człowiek na świecie żyje. We Francji do porannej kawy chrupie się croissanty, we Włoszech wystarczy kawałek focacci umoczonej w oliwie lub kromka ciabatty obłożona pomidorem, w Indiach do warzyw i mięsa podaje się placki zwane roti, a w innych azjatyckich krajach chlebek naan. Jest także parotta, podpłomyk, czy pita, więc czemu nie scones - tradycyjne irlandzkie i brytyjskie pieczywo, wyglądające jak bułki. Przepis pochodzi ze strony Rachel Allen, prowadzącej świetny program kulinarny, pokazywane także rok - dwa lata temu w polskiej telewizji na tvn style. 

 


  

   Przepisów na scones jest w internecie sporo. Według tradycyjnej receptury były przygotowywane na sodzie, jednak nie wszystkim odpowiada specyficzny posmak, jaki daje pieczywu oczyszczona soda, stąd częste zastępowanie jej w całości lub w jakiejś części proszkiem do pieczenia.

 

   Co jest takiego w scones, że warto je polecić? Przede wszystkim szybkość wykonania, niewielka ilość składników i bardzo dobry smak podobny do sklepowych kajzerek bądź razowych bułek, jeśli robimy je z pełnoziarnistej mąki. Od zwykłych domowych drożdżowych bułeczek różni je czas przygotowywania: pomija się tu okres wyrastania i drżenie o odpowiednią temeparturę w kuchni.

 

   Na co można uważać przy pieczeniu scones według poniższego przepisu? Na posmak, jaki daje soda. Nie każdemu przypadnie on do gustu, zwłaszcza w gorących bułkach intensywnie wydzielających specyficzny zapach. Zrobiliśmy o wiele lepiej, kiedy odczekaliśmy, aż bułeczki wystygną. Dalej miały chrupiacą skórkę, ale nie raczyły nasz zmysł węchu chemiczną wonią sody. I co najważniejsze, co powatrza się przy przepisach na chleb: nie należy kroić scones, kiedy są gorące - w miejscy zetnknięcia ze stalą noża tworzy się lekki zakalec, co jest typowe dla zbyt wczesnego dobierania sie do jakiegokolwiek wypieku;)

 

 


 

 

składniki:

450 g mąki (zwykłej pszennej), 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1 łyżeczka soli, 350 - 370 ml maślanki

 

Zacząć od rozgrzania piekarnika, bo dłużej się będzie nagrzewał, niż trwa przygotowanie ciasta:). A więc:

Piekarnik rozgrzać do 230 stopni C.

 

Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, sól, sodę i lekko przemieszać. Wlać maślankę i delikatnie palcami łączyć wszystkie składniki, bez nadmiernego zagniatania. Kiedy mamy już w miarę jednolitą masę, z grudkami i pęcherzykami powietrza, przekładamy na stolnicę lub blat podsypany mąką, krótką chwilkę wyrabiamy ciasto (dosłownie 2-3 razy) i lekko za pomocą dłoni lub wałka formujemy gruby, okrągły niekoniecznie doskonale kształtny placek o grubości ok. 2 -3 cm. Dzielimy go nożem umaczanym w mące na 6-8 trójkatnych części (jak pizzę), które układamy na blaszce (mozna wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia) i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Piec scones ok. 20 minut.

 

Po upieczeniu poczekać, aż wystygną.

 

Warto spróbować:) 



Podziel się
oceń
1
0

komentarze (9) | dodaj komentarz

środa, 26 lipca 2017

Licznik odwiedzin:  1 122 171  

O moim bloogu

Przyjemnie jest popatrzeć, jak ktoś zajada z apetytem :)

Spis treści

Chleb i inne pieczywo

Ciasta, ciastka...

Grzyby

KONTAKT

Mięsko

Pierogi, kluski...

Ryby

Sałatki

Zupy

warzywa


Z Widelcem po Azji
Durszlak.pl

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl