Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 270 101 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Jabłecznik z różową pianką

niedziela, 31 października 2010 23:14
Majana piecze, gotuje, pisze i fotografuje. Kiedy ma na to czas?:) Nie mam pojęcia. Wiem jedno: lubię jej blog i wyszukane przez nią przepisy. Szarlotka z różową pianką pochodzi właśnie z jej blogu. Troszkę zmieniłam jej przepis, by pasował do mojej blachy i braku czasu:)




składniki:

kruche ciasto:
30 dkg mąki,
10 dkg masła, 1 jajko, 1 żółtko, 3-4 łyżki cukru, 3 łyżki kwaśnej śmietany, 2 łyżeczki proszku do pieczenia

masa jabłkowa:
1,5 kg jabłek + 3-4 jabłka, cynamon, 3-4 łyżki cukru, 3-4 łyżki bułki tartej, sok z połowy cytryny

różowa piana:
4-5 białek, szczypta soli, 3/4 szklanki cukru, 1 duży (77 g) kisiel wiśniowy z winiar



wykonanie

Składniki na kruche ciasto zagnieść. Rozwałkować i wyłożyć na prostokątną blachę, posmarowaną ździebko olejem i wysypaną bułka tartą. Palcami i dłońmi rozgnieść ciasto na całą blachę.
1,5 kg jabłek obrać i zetrzeć na tarce z grubymi otworami. Dodać cynamon według swojego uznania, cukier, bułkę tartą i sok z cytryny. Rozłożyć na cieście. Pozostałe jabłka obrać i pokroić na cienkie plasterki, które poukładać w rzędach ciasno obok siebie. Ciasto włożyć do piekarnika, nagrzanego do 170-180 stopni C i piec przez 30-40 minut. Pod koniec tego czasu ubić białka ze szczypta soli na sztywno, stopniowo dodawać cukru, cały czas ubijając, na koniec dobrze wymieszać z kisielem, również ubijając. W ten sposób ubitą różową pianę wyłożyć na ciasto, zmniejszyć temperaturę do 160 stopni C i piec jeszcze 15-20 minut. Po tym czasie wyłączyć temperaturę do 0 i zostawić ciasto w stygnącym piekarniku na 15-20 minut.

Można jeść jeszcze ciepłe. Próbowaliśmy i przeżyliśmy;):))





Podziel się
oceń
0
0

komentarze (10) | dodaj komentarz

Placki ziemniaczane

piątek, 29 października 2010 18:10
Jesień w pełni. Ziemniaki same proszą się o zrobienie z nich tego, co wszyscy lubią: ziemniaczanych placków. Dzisiaj dwie propozycje: na słodko ze śmietaną i cukrem oraz z sosem gulaszowym.



składniki:

1 kg ziemniaków, 1 jajko, 2-3 łyżki mąki pszennej, ćwiartka łyżeczki proszku do pieczenia, sól do smaku

Ziemniaki obrać, umyć i:

a) starkować na tarce z grubymi otworami, a następnie chwilkę pomiksować blenderem (tylko chwilkę, by nie zrobić z tego wodnistej papki)
b) starkować na tarce z cienkimi otworami (uważać na palce;))

Do starkowanych ziemniaków dodać jajko, proszek do pieczenia, sól i mąkę. Chwilkę wymieszać trzepaczką lub zwykłą łyżką. Rozgrzać sporo oleju na patelni i łyżką nakładać ziemniaczaną masę, nie rozpłaszczając jej (my akurat lubimy grube placki). Smażyć z obu stron po dwa razy na brązowo na średnim ogniu.

1.Podawać posypane cukrem i polane gęstą kwaśną śmietaną wymieszaną z cukrem.  



2. Pyszne są z wieprzowym lub wołowym gulaszowym sosem, z kleksem gęstej kwaśnej śmietany.



Obiad z głowy:)

 
Podziel się
oceń
2
0

komentarze (10) | dodaj komentarz

Chłodnik z botwinki

sobota, 02 października 2010 22:50
Czas na letnie ochłodzenie (choć już tylko we wspomnieniach;))




Składniki na 4-5 osób:

800g kefiru (zero procent tłuszczu:), 250g kwaśnej, gęstej śmietany (18%), 2-3 pęczki botwinki ("pęczek" to kwestia przybliżonej wielkości, ale załóżmy, że w jednym pęczku mieści się z 5-6 maluteńkich buraczków z łodyżkami), pęczek koperku i szczypiorku, 1 średniej wielkości świeży ogórek, ćwiartka dużej cytryny lub połówka małej, sól, cukier, zwykły ocet do smaku, 5 ugotowanych na twardo jajek

Zaczynamy od botwinki. Myjemy ją dokładnie, odcinamy buraczeńki, od łodyżek odcinamy liście, zostawiając je tylko gdzieniegdzie, następnie kroimy łodyżki na drobne kawałki i wrzucamy do garnka. Dokładamy buraczki, zalewamy woda, można wrzątkiem, dodajemy dużą szczyptę soli, cukru i łyżkę octu (doprawiamy solą cukrem i octem tak, by woda miała zgrany smak tych trzech składników, uważać, by nie przesadzić z octem). Gotujemy ok. 7 minut, odcedzamy i studzimy.

  Do miski wlewamy kefiry i śmietanę, mieszamy trzepaczką, dodajemy wystudzoną botwinkę, ścieramy na grubej tarce buraczki i ogórka, siekamy koperek i drobno kroimy szczypiorek. Solimy, wciskamy sok z cytryny, dosypujemy z 1/4 łyżeczki cukru. (Solą, cukrem i sokiem z cytryny doprawiamy w ilości zadowalającej nasz smak, pamiętając, że wszystko jeszcze będzie miało czas na przegryzienie się). Wkrajamy jajka w takiej wielkości, jakiej nam się podoba i odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.


Podziel się
oceń
1
0

komentarze (11) | dodaj komentarz

poniedziałek, 23 października 2017

Licznik odwiedzin:  1 233 437  

O moim bloogu

Przyjemnie jest popatrzeć, jak ktoś zajada z apetytem :)

Spis treści

Chleb i inne pieczywo

Ciasta, ciastka...

Grzyby

KONTAKT

Mięsko

Pierogi, kluski...

Ryby

Sałatki

Zupy

warzywa


Z Widelcem po Azji
Durszlak.pl

Więcej w serwisach WP

Pytamy.pl

Pytamy.pl