Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 253 705 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Gulaszowa

sobota, 22 listopada 2008 18:47
Z sentymentu do ostatniej wycieczki, która kojarzy mi się z samymi przyjemnościami0:-), zamówiłam z Rzeczypospolitej następną książeczkę, tym razem z przepisami kuchni węgierskiej. Pierwszym sprawdzonym przepisem jest właśnie zupa gulaszowa. Pierwszy raz zapalanowałam danie na obiad, biorąc pod uwagę prognozę pogody. Śnieżna zadymka odcinająca nas od świata przez kilka kolejnych dni i świadomość powrotu z wyczerpującego spaceru po parku zrodziła potrzebę zjedzenia sytej, gorącej i dodającej energii potrawy. 


 
     

 http://www.youtube.com/watch?v=4Fjy2L8llXo

składniki:
400 dag chudego mięsa wieprzowego, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 2 duże ziemniaki, 10 dag mrożonego groszku, 3 pieczarki, 2 marchewki, 2 łyżki oleju, 1,5 szklanki bulionu, 1 szklanka przecieru pomidorowego, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, szczypta ostrej czerwonej papryki, 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki, 1 łyżeczka majeranku, szczypta mielonego kminku, pół łyżeczki pieprzu ziołowego, 1 listek laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego, sól,

wykonanie:
* Mięso pokroić w drobne kawałki, przełożyć na patelnię, dodac olej i smażyć mieszając od czasu do czasu. ( Najpierw mięso wypuści soki, potem one wyparują i będzie się podsmażać).

* W tym samym czasie obrać ziemniaki i marchewki, a następnie pokroić w kostkę i włożyć do garnka, w którym wszystko będzie się potem gotować. Dorzucić pokrojone w plastry pieczarki i groszek.

* Do podsmażającego się mięska dodać pokrojoną w talarki cebulę i pokrojony czosnek. Chwilę poddusić.

* Kiedy cebula zmięknie, przełożyć do garnka z warzywami, dodać przyprawy, koncentrat pomidorowy, zalać bulionem i  przecierem pomidorowym. Jeśli jest za mało wody, dolać i dla smaku wsypać przyprawę w rodzaju jarzynki, vegety itp.

* Gotować pod przykryciem ok. 40 minut, aż do miękkości mięsa.

^ Świetnie pasuje do zupy razowy chleb lub pszenne bułki:-).



Podziel się
oceń
0
0

komentarze (6) | dodaj komentarz

Węgry - pikle na restauracyjnym parapecie:)

wtorek, 11 listopada 2008 22:21
Czemu by nie? :-)

  

Podziel się
oceń
0
0

komentarze (4) | dodaj komentarz

Węgry - papryka

wtorek, 11 listopada 2008 22:17
Węgierska suszona papryka:)

 

  

  
Podziel się
oceń
0
0

komentarze (4) | dodaj komentarz

piątek, 23 czerwca 2017

Licznik odwiedzin:  1 107 301  

O moim bloogu

Przyjemnie jest popatrzeć, jak ktoś zajada z apetytem :)

Spis treści

Chleb i inne pieczywo

Ciasta, ciastka...

Grzyby

KONTAKT

Mięsko

Pierogi, kluski...

Ryby

Sałatki

Zupy

warzywa


Z Widelcem po Azji
Durszlak.pl

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl