Bloog Wirtualna Polska
Są 1 270 102 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Pizza na cienkim spodzie

sobota, 14 listopada 2009 22:52
Przepis na samo ciasto zapożyczyłam stąd: http://mojewypieki.blox.pl/2008/06/Ciasto-do-pizzy-przepis-III.html
Rewelacyjne.

 


Składniki: 1 łyżka suchych drożdży lub 25 g świeżych, 1,5 szklanki ciepłej wody, 3,5 szklanki mąki, 1 łyżka oliwy z oliwek , 1,5 łyżeczki soli

Wykonanie:
Drożdże rozpuścić w wodzie, odstawić na 5 - 10 minut (jeśli używacie drożdży świeżych, najpierw zrobić rozczyn). Mąkę przesiać, zrobić w niej zagłębienie, do którego wlać drożdże, oliwę, dodać sól. Ciasto dobrze wyrobić, umieścić w naczyniu, przykryć ściereczką i pozostawić do podwojenia objętości (1,5 - 2 godziny).
Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią. Uformować spody na pizzę, pozostawiając grubsze brzegi.
Na spód wyłożyć nasze ulubione dodatki, piec około 15 - 20 minut w maksymalnej temperaturze piekarnika (260ºC)



Podziel się
oceń
0
0

komentarze (10) | dodaj komentarz

Orkiszowy na miodzie

sobota, 14 listopada 2009 22:30
 Świetny smak sytego chleba samego z siebie i delikatnie słodkawego, dzięki dodanemu miodu. Raczej do kanapek na słodko, niż do wędliny. Przepis wzięty stąd: http://pracowniawypiekow.blogspot.com/2009/01/chleb-orkiszowy-na-miodzie-krok-po_20.html

 

  Jeden z najsmaczniejszych chlebów, jakie robiłam.


Zaczyn:

50 g zakwasu żytniego
75 g mąki orkiszowej (użyłam mąki ciemnej)
100 g wody

Odstawić na 12-24 h

Następnie dodać:
275 g wody
30 g miodu
500 g mąki orkiszowej (użyłam mąki ciemnej)
1 łyżeczka drożdży suszonych instant
1,5 łyżeczki (10 g) soli morskiej

Składniki zaczynu wymieszać ze składnikami na ciasto. Zagnieść do czasu, aż ciasto będzie gładkie.
Miskę przykryć przezroczystą folia lub lniana ściereczką i odstawić na ok. 2 -3 godziny. (właściwie na tak długo, aż ciasto podwoi swoją objętość.)

Keksówkę o długości 25 cm wyssmarować olejem i wysypać otrębami (żytnimi lub orkiszowymi). Przełożyć do niej wyrośnięte ciasto i ponownie przykryć folią lub ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia na 1-2 godziny. Ciasto powinno wypełnić całą formę.

Piekarnik nagrzać do 230 st C. Wstawić chleb. Po 10 minutach zmniejszyć do 200 st C i piec kolejne 30 minut.

Po upieczeniu chleb wyjąć i przed krojeniem pozwolić mu zupełnie ostygnąć.

Podziel się
oceń
0
0

komentarze (20) | dodaj komentarz

poniedziałek, 23 października 2017

Licznik odwiedzin:  1 233 483  

O moim bloogu

Przyjemnie jest popatrzeć, jak ktoś zajada z apetytem :)

Spis treści

Chleb i inne pieczywo

Ciasta, ciastka...

Grzyby

KONTAKT

Mięsko

Pierogi, kluski...

Ryby

Sałatki

Zupy

warzywa


Z Widelcem po Azji
Durszlak.pl

Więcej w serwisach WP

Pytamy.pl

RTV-AGD