Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 270 099 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Dyniowy sernik

niedziela, 14 listopada 2010 19:24

 Cóż. Kolejne cząstki dyni rozdzielone. Z jednej części sernik, z drugiej woreczek mrożonych dyniowych kostek. Sernik niesamowicie delikatne, aksamitny w smaku, pachnący korzennymi przyprawami. I żółciutki, od dyni.

 

 

składniki:

500 g sera (już zmielonego, tego gotowego w kubełkach), 1 szklanka puree z dyni,  5 jajek, 3 pełne łyżki kwaśnej śmietany, 1 szklanka cukru, 1 budyń waniliowy w proszku, 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/3 przyprawy do piernika, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

spód: 200 g herbatników, 120 g masła,

 

Przygotować puree z dyni: spory kawałek dyni obrać ze skórki, pokroić w kostkę, zalać w garnku szklanką wody i gotować aż do miękkości dyniowych kostek (ok. 10-15 minut). Następnie odcedzić je i zmiksować. Wystudzić.

Herbatniki rozkruszyć, połączyć z masłem, wyłożyć dno tortownicy o średnicy 22-23 cm i schłodzić w lodówce przez ok. 30 minut. 

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Jajka dobrze zmiksować i nieustannie ubijając dodawać stopniowo cukier oraz puree z dyni. Po czym wlać esktarkt z wanilii, dodać ser i śmietanę - dobrze wymieszać. Następnie wsypać budyń i przyprawy. Dobrze zmiksować. Masa będzie bardzo rzadka, dlatego warto szczelnie obłożyć tortownicę od zewnątrz folią aluminiową. Wlać masę i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 70 minut. Następnie wyjąć i wystudzić. Sernik może sie podnieść, ale w czasie stygnięcia wszystko się wyrówna. Kiedy ciasto jest zimne, włożyć je do lodówki, najlepiej na całą noc.

Tak kremowego sernika nie jadłam w żadnej kawiarni:)



Podziel się
oceń
0
0

komentarze (7) | dodaj komentarz

Dyniowy placek

sobota, 06 listopada 2010 18:53

  

 

W końcu kupiłam dynię. Pierwsze koty za płoty i placek dyniowy gotowy. Pachnący imbirem, cynamonem i czymś trudnym do określenia - delikatnie intensywną słodyczą - a to dynia właśnie...


 

składniki:


2 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1  łyżeczka soli, 2  łyżeczki cynamonu, 2 szklanki drobno startego miąższu dyni, 1,5 szklanki brązowego cukru, 125 g miękkiego masła, 2 jajka, 1 łyżka tartego świeżego imbiru, 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii, 200 g orzechów laskowych lub włoskich


 

 

Wykonanie


 

Orzechy podprażyć kilka minut na patelni, ostudzić i grubo posiekać. Piekarnik nagrzać do 175 stopni. W małej misce wymieszać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól i cynamon. Dynię zetrzeć na grubej tarce i zmiksować blenderem. W dużej misce utrzeć masło, dodać brązowy cukier, następnie cały czas ucierając po jednym jajku,  starty na drobnej tarce imbir i ekstrakt z wanilii. Na końcu dodać dynię i dobrze wymieszać. Wsypać mąką z przyprawami plus dwie dodatkowe łyżki mąki oraz pół porcji orzechów. Ciasto wyłożyć do blaszki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą lub mąką. Piec przez 40 -50 minut. Włożony do ciasta patyczek powinien być suchy. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i ostudzić. 


Przygotować polewę:


6 łyżek śmietanki 30% zagotować w garnuszku, po czym wkruszyć dwie białe czekolady (200 g). Dobrze wymieszać, aż do rozpuszczenia się czekolady. Polać wystudzone ciasto, posypać pozostawionymi orzechami. Kroić w małe kawałki.

Pyszne na ciepło;):)




Podziel się
oceń
0
0
Tagi: dynia

komentarze (0) | dodaj komentarz

Lodowiec

poniedziałek, 01 listopada 2010 20:38

 Przepis cioci Reni, która raczy nas najwspanialszym lodowcem na świecie.


 

składniki:

3 paczki okrągłych biszkoptów, 3 galaretki brzoskwiniowe lub pomarańczowe, puszka ananasów w plastrach, krem do karpatki, 250 g masła

 

wykonanie:

Ugotować krem do karpatki zgodnie z przepisem na opakowaniu (najczęściej jedna paczka przeznaczona jest na 0,5 l mleka). Odstawić do wystygnięcia. Aby na budyniu nie zrobiła się gruba warstwa kożuchu, przykryć wierzch folią. Kiedy przestygnie, utrzeć masło i stopniowo dodawać do niego zimny budyń, za każdym razem dokładnie ucierając.

Ugotować jedną galaretkę i po lekkim przestudzeniu szybko zamaczać w niej biszkopty, które od razu poukładać w wyłożonej folią tortownicy. Kiedy pierwsza warstwa ciastek pokryje cały spód, tortownicę wstawić na 5-10 minut do lodówki. Po tym czasie wyjąć i rozłożyć pierwszą połowę kremu, na którą znowuż wyłożyć warstwę biszkoptów pomaczanych w galaretce. Tortownicę ponownie wstawić do lodówki na 5-10 minut. Następnie na ciastach umieścić drugą warstwę kremu i przykryć ją kolejnymi biszkoptami, zamaczanymi w galaretce. Coraz bardziej wypełnioną składnikami ciasta tortownicę włożyć do lodówki.

Ugotować dwie galaretki, ostudzić i odstawić do lodówki. Kiedy zaczną tężeć, rozłożyć na ostatniej warstwie biszkoptów plastry ananasów i oblać je galaretką. Ciasto wstawić najlepiej na całą noc do lodówki.






Podziel się
oceń
4
2

komentarze (2) | dodaj komentarz

poniedziałek, 23 października 2017

Licznik odwiedzin:  1 233 444  

O moim bloogu

Przyjemnie jest popatrzeć, jak ktoś zajada z apetytem :)

Spis treści

Chleb i inne pieczywo

Ciasta, ciastka...

Grzyby

KONTAKT

Mięsko

Pierogi, kluski...

Ryby

Sałatki

Zupy

warzywa


Z Widelcem po Azji
Durszlak.pl

Więcej w serwisach WP

Pytamy.pl

RTV-AGD