Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 253 705 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Bułeczki pszenne z makiem

niedziela, 14 grudnia 2008 17:19
Przez ostatnie kilka miesięcy pojawiło sie na wielu blogach kulinarnych dużo przepisów na pieczone własnoręcznie pieczywo: różnego rodzaju bułki, chleby i chałki. Wypiek chleba zawsze kojarzył mi się z niesamowitymi zdolnościami kulinarnymi, wielkim doświadczeniem i piecem chlebowym, schowanym pod wielką gruszą, rosnącą tuż przy drewnianym płocie, odgraniczającym dziadkowe gospodarstwo od obisanych zbożem pól. Czasami wydaje mi się, że pamiętam babciny chleb, wyjęty przed chwilą z pieca, częściej jednak z mroków niepamięci wyłaniają się tylko jej ręce, krojące foremkowe żytnie pieczywo na podłużne plastry.
Upieczenie chleba w domu oznacza dla mnie coś więcej niż tylko wypróbowanie nowego przepisu..., zanim jednak zdobędę się na odwagę wypróbuję swoje siły na przygotowaniu bułeczek :-]. Przepis zaczerpnęłam z bloga: http://o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl/id,3848693,title,Buleczki-ktore-rosna-kiedy-spisz,index.html

      

 
     


    


  

 

Podziel się
oceń
0
0

komentarze (14) | dodaj komentarz

Kurczak o smaku curry w śmietanowym sosie

środa, 10 grudnia 2008 20:21
Niestety nie robiłam według żadnych określonych proporcji, więc to będzie tak, jak zwykle robię w kuchni "na oko" (poza wypiekami oczywiście).



     sładniki:
pierś z kurczaka, żółte curry w proszku (sporo), sól, pieprz, słodka czerwona papryka w proszku, natka pietruszki lub świeża kolendra, słodka śmietanka - 30% , olej do smażenia
makaron

wykonanie:
* Mięsko pokroić na mniejsze kawałki. Obtoczyć w soli, pieprzu, papryce i w dużej ilości curry. 


*Obsmażyć na brązowo na silnym ogniu z obu stron i przełożyć do garnka. Zalać wodą (tyle, by przykryła mięso). Wstawić na mały gaz.

* Na pozostały na patelni tłuszcz wlać śmietankę (tyle - by sos miał jasną barwę i śmietankowy posmak) i po krótkim podgrzaniu dolać do mięska. Przykryć i dusić przez 15-20 minut. W razie czego dosolić do smaku.

* Ugotować makaron, nie płukać zimną wodą. Natkę pietruszki lub kolendrę pokroić.

*Podawać z makaronem, posypane natką.

^Ponieważ wolę gęsty sos od rzadkiego, spływającego z widelca, dodaję tuz przed zakończeniem gotowania sosu trochę mąki.

  
Podziel się
oceń
0
0

komentarze (16) | dodaj komentarz

piątek, 23 czerwca 2017

Licznik odwiedzin:  1 107 362  

O moim bloogu

Przyjemnie jest popatrzeć, jak ktoś zajada z apetytem :)

Spis treści

Chleb i inne pieczywo

Ciasta, ciastka...

Grzyby

KONTAKT

Mięsko

Pierogi, kluski...

Ryby

Sałatki

Zupy

warzywa


Z Widelcem po Azji
Durszlak.pl

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl