Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 253 705 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Krajanka piernikowa z masą migdałową i powidłami

środa, 29 grudnia 2010 19:46

 Świetny przepis z blogu Chantel:) Chociaż jest troszkę roboty z migdałami i w trakcie mielenia, miksowania, mieszania i ugniatania pojawiają się wątpliwości co do finału, ale kiedy wyjęłam ciasto z piekarnika i polukrowałam ciepły jeszcze placek, nie mogliśmy się oprzeć (jak zwykle;)) ukrojeniu kawałka. "Jak ze sklepu" powiedziała koleżanka, a to w jej ustach oznacza dużą pochwałę:-] 

 

 

składniki:

piernik: 3 i 1/3 szklanki mąki, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1 łyżeczka proszku di pieczenia, 1 łyżka cynamonu, 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1-2 łyżki przyprawy do piernika, szczypta soli, 0,5 szklanki miodu, 1 szklanka cukru, 125 g masła lub margaryny, 1 jajko, 100 g (paczka) kandyzowanej skórki pomarańczowej, 4 łyżki drobno posiekanych laskowych orzechów,   

 

masa migdałowa: pasta migdałowa, 0,5 szlanki cukru, 2 żółtka, 1/3 szklanki mąki, 1 łyżka mleka lub słodkiej śmietanki, 1 łyżka soku z pomarańczy, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżeczka olejku migdałowego lub ekstraktu z migdałów,

 

pasta migdałowa:  200 g blanszowanych migdałów (czyli obranych ze skórki - są gotowe juz obrane w paczkach - samemu obierać to godzina straconego czasu i obolałe paznokcie, skórki z migdałów wcale tak łatwo nie schodza, nawet po pół godzinie moczenia), 1 szklanka cukru pudru, 1 białko, 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego (bądź olejku migdałowego), szczypta soli,

 

1 słoik powideł śliwkowych

 

Wykonanie:

 

Zaczynamy od przygotowania pasty migdałowej:

Migdały zmielić partiami w malakserze lub w ręcznej maszynce do mięsa. W czasie mielenia tworzą wilgotną masę przyklejającą się do nożyków malaksera lub blendera, dlatego - należy uzbroić się w cierpliwość i co chwila odklejać zwartą masę, wsypywac kolejna partię migdałów, rozdrabniać i nie przejmowac się opornością migdałów. W pewnym momencie można dodać białko, co choc trochę pomoże w miksowaniu migdałowej masy. W końcu musimy dojśc do etapu dodania wszystkich migdałów i ich rozdrobnienia. Nie przeszkadza fakt, że w masie będą drobiny migdałów. Następnie dodajemy cukier puder, esktrakt migdałowy i szczyptę soli. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na czas przygotowywania piernika.

 

Zabieramy się za piernik: mąkę przesiać z sodą, proszkiem i solą, wymieszać z cynamonem, gałką i przyprawą do piernika. Miód, masło i cukier roztopić w dużym garnku. Zdjąć z ognia, wsypać mąkę wymieszaną z pozostałymi składnikami, dodać jajko, skórkę pomarańczową i posiekane orzechy. Wszystko dokładnie wyrobić rękami na gładkie ciasto. Przełożyć na blat lub stolnicę podsypaną mąką i jeszcze chwilkę pozagniatać. Podzielić na pół. Pierwszą połowę rozwałkować i przenieść do prostokątnej blachy wyłożonej papierem do pieczenia (może być to także folia aluminiowa). Palcami umaczanymi w mące rozprowadzić ugniatając ciasto po całej blaszce.

 

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C.

 

Wyjąć z lodówki pastę migdałową i zrobić z niej masę migdałową: do pasty dodać cukier, żółtka, makę, mleko, sok pomarańczowy, cytrynowy i olejek lub ekstrakt migdałowy. Wszystko dokładnie ze sobą wymieszać. Rozłożyć na przygotowanym już pierwszym placku ciasta zostawiając od brzegów ok. dwucentymetrowy pasek piernika bez masy. Na masę migdałową delikatnie wyłożyć nożem śliwkowe powidła i ładnie je rozsmarować po całej powierzchni masy. Drugą połówkę ciasta podzielić na dwie części. Każdą z nich cienko rozwałkować i przykryć całe ciasto kładąc je obok siebie. Palcami skleić brzego ciasta. Włożyć do rozgrzanego piekarnika. Piec 30 minut.

 

Po wyjęciu z piekarnika chwilkę odczekać i ciepłe ciasto polukrować lukrem przygotowanym ze szklanki cukru podru i kilku łyżek soku pomaraczowego lub wódki.

 

W oryginalnym przepisie jest podany troszkę inny sposób przygotowania piernika. W chaosie przedświątecznych spraw nie doczytałam do końca i zrobiłam po swojemu, czyli tak, jak opisałam powyżej. I tak będę robić go zawsze:), ponieważ piernik wyszedł miękki od razu i wcale nie trzeba było na to czekać kilka dni:)

 

 


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (20) | dodaj komentarz

Sernik (na Wigilię)

niedziela, 26 grudnia 2010 12:41

 Jest tak pyszny (kremowy, śmietankowy i serowy w jednym), że będzie od tego roku moim stałym wigilijnym bądź wielkanocnym sernikiem. Chyba, że znajdę przepis na jeszcze lepsze ciasto, co naprawdę nie będzie takie łatwe:-]    

źródło: Moje wypieki

 

 

Składniki:

1,3 kg tłustego lub półtłustego twarogu, 2 i 1/4 szkl cukru, 10 jajek, 250 masła, 6 łyżek kaszy manny, 1 budyń śmietankowy, 1 szklanka śmietany kremówki (30 lub 36 %), 1 cukier waniliowy (ok. 16 g) lub 2 łyżeczki ekstraktu wanilii lub ziraenka z 2 lasek wannilii + 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, 100 g rodzynek,

 

wykonanie:

Dużą, prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia bądź folią aluminiową, wysmarowac olejem i lekko obsypać bułka tartą.


Masło, jajka i twaróg wyjąć z lodówki na pół godziny przed przystąpieniem do wykonania ciasta. W dużej misce utrzeć masło na krem, następnie dodać porcjami przeciśnięty przez praskę do ziemniaków twaróg (można zmielić go dwukrotnie w maszynce do mięsa) i utrzeć z masłem. 


Przygotować dwie miski: do jednej (większej) wbić białka, w drugiej umieścić żółtka. Do żółtek wsypać cukier i zmiksowac je z nim do białości. Ukręcone żółtka przełożyć do serowo-maślanej masy i krótko zmiksować. Następnie dodać kaszę mannę, budyń, ekstrakt z wanilii (lub cukier waniliowy lub ekstarkt waniliowy i ziarenka z wanilii) - i ponownie zmiksować.

 

Piekarnik rozgrzać do 170 stopni C.

 

Śmietanę kremówkę wyjąć z lodówki, ubić na sztywno i wyłożyć na serową masę. Do białek wsypać szczypte soli, ubić je na sztwyną pianę i także wyłożyć na serową masę. Wsypać rodzynki. Wszystko delikatnie wymieszać i przełożyć do blaszki. Delikatnie wygładzić powierzchnię i włożyć do rozgrzanego piekarnika. Piec ok. 60-70 minut. 

 

Następnie (WAŻNE) wyłączyć piekarnik, odczekać z 10 minut i uchylić lekko drzwiczki od piekarnika (można to zrobić za pomocą włożenia drewnianej łyżki między drzwiczki a ściankę piekarnika). W ten sposób sernik studzi się powoli i nie dostaje natychmiast powiewu zimnego powietrza, dzięki czemu możemy:) mieć szansę na to, że nie opadnie bądź zrobi to w minimalnym stopniu.

 

Po wystudzeniu przełożyć sernik do lodówki na 12-24 godziny. Podawać pokorojony w kostkę.

 

 

W sekrecie powiem, że nie mogliśmy sie opanować i zjedliśmy cały pasek sernika na gorąco. Rewelacja:))))

 


 


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (13) | dodaj komentarz

Kruche greckie ciasteczka

niedziela, 19 grudnia 2010 21:29

 Bardzo smaczne i kruche. Przepis pochodzi z książki pt. "The complete book of Greek Cooking" - ze świetnego prezentu od brata, który kiedyś pomagał Mikołajowi przywozić paczki samolotem;) Wygląd ciasteczek pasuje do dzisiejszej aury:)

 

 

składniki:

280 g masła, 2 szklanki cukru pudru, 3 żółtka, 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 4 łyżeczki brandy (dałam żubrówki), 5 szklanek mąki, 200 g mielonych migdałów, szczypta soli, 2 łyżki kwaśnej śmietany

dodatkowo: ok. szklanka cukru

 

Masło utrzeć mikserem na krem, nie przerywając ucierania dodawać stopniowo cukier puder i kolejno po jednym żółtku oraz ekstrakt z wanilii. Wmieszać sodę, brandy i szczyptę soli. Przesiać do masy po szklance mąki za każdym razem mieszając mikserem, aż do powstania kruszonki. Na końcu wmieszać migdały i wyłożyć na stolnicę. Dodać śmietanę i zagnieść w kulę jednolitego ciasta. 

 

Ciasto podzielić na dwie części, z każdą postępować w ten sam sposób: rozwałkować między płatami folii na gruby placek (ok. 2,5 cm), wyciąć z niego (aż do wykorzystania całego ciasta) ciastka za pomocą foremki, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C. Po upieczeniu odczekać chwilkę, położyć na talerzyku z cukrem pudrem, górę posypać cukrem przesiewając go przez sitko.

 

 

 

Myślę, że to świetna propozycja do świątecznej akcji robionych ręcznie słodkich prezentów:


                                              

 


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (12) | dodaj komentarz

Marchewkowe rogaliki

sobota, 11 grudnia 2010 14:11

 Po co marchewka? Skoro można dodać jajko i śmietanę i też będzie dobre. To nie o to chodzi. Zagnieść ciasto złożone tylko z masła, mąki i marchewki to niezwykłe doznanie - na początku ogarnia człowieka fascynacja pomysłem, ustępująca  sceptyzcyzmowi i lekkiej irytacji w czasie kilku pierwszych minut zbierania rozsypujących się składników, na koniec zaś, dzięki łatwości ugniatania gładkiej kuli i zapachowi towarzyszącemu piekącym się rogalikom, przychodzi satysfakcja i pewność zdobycia nowego, dobrego doświadczenia. Niemal jak zdobycie nowego lądu.:)

 

 

składniki:

2,5 szklanki mąki
3 łyżki cukru pudru
1 kostka chłodnego masła
szczypta soli
2 średniej wielkości marchewki

marmolada
cukier puder i sok z cytryny na lukier

   Z mąki, cukru pudru, startej na cienkiej tarce marchewki i startego na grubej tarce masła zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na pół. Połówkę rozwałkować na cienki placek, pokroić jak pizzę na 8 trójkątnych kawałków. Na każdy trójkąt -przy jego szerszej części nałożyć ok. 3/4 łyżeczki marmolady, zawinąć od szerszej części ku węższej, formując rogaliki. Z drugą połówkę zrobić tak samo. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Ułożyć wszystkie rogaliki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec 30 minut. Po lekkim wystudzeniu posmarować nie za gęstym lukrem cytrynowym.

   Pycha. :)))



Podziel się
oceń
1
0

komentarze (12) | dodaj komentarz

Jabłecznik

sobota, 04 grudnia 2010 16:00

 Kolejny przepis na jabłecznik, w końcu sezon na szarlotki w pełni. Słodka, jabłuszkowa, cynamonowa, po prostu smaczna, a na gorąco... palce lizać:)

Przepis podpatrzony, choc dostosowany do naszych apetytów, w bulionie z przepisami.


składniki:


4 i pół szklanki mąki, 3/4 szklanki cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 165 g masła, 1 jajko, 1 żółtko, 120 g kwaśnej śmietany (18%)

2,5 kg jabłek, cynamon i cukier do smaku, 4 łyżki bułki tartej

cukier puder i sok z cytryny na lukier

 

wykonanie:


Z maki, cukru, jajka, żółtka, proszku do pieczenia, masła i śmietany zagnieść ciasto w kształcie kuli. Podzielić na 3 części, każdą z nich zawinąć w folię lub w foliowy woreczek i włożyć na pół godziny do lodówki.


Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce z grubymi otowrami, wymieszać z cynamonem (u mnie =  w dużej ilości, bo bardzo lubimy smak cynamonu), cukrem i bułka tartą.


Prostokątna blaszkę posmarować tłuszczem i lekko obsypać bułka tartą. Wyjąć kule ciasta z lodówki. Rozwałkować i układać w blaszce wartswami: najpierw ciasto, potem połowa jabłek, ciasto, druga częśc jabłek, ostatnia wartswa ciasta. Piec 50- 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

Kiedy ciasto wystygnie, posmarowac lukrem zrobionym z dużej ilości cukru pudru i malutkiej ilości soku z cytryny.



 


Podziel się
oceń
4
0

komentarze (20) | dodaj komentarz

piątek, 23 czerwca 2017

Licznik odwiedzin:  1 107 295  

O moim bloogu

Przyjemnie jest popatrzeć, jak ktoś zajada z apetytem :)

Spis treści

Chleb i inne pieczywo

Ciasta, ciastka...

Grzyby

KONTAKT

Mięsko

Pierogi, kluski...

Ryby

Sałatki

Zupy

warzywa


Z Widelcem po Azji
Durszlak.pl

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl